Gelet op het verslag van de vorige vergadering.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
Goedkeuring wordt hieraan verleend.
De Eerstelijnszone Noorderkempen, waarvan Wuustwezel lid is, dient bij decreet als rechtspersoon een vzw te zijn. Deze dient opgericht. De deelnemende besturen en organisaties dienen hun goedkeuring te geven aan de statuten, het beleidsplan 2020-2021 en het vertegenwoordigingsmandaat.
Het vertegenwoordigingsmandaat voorziet verschillende functies omwille van de verschillende activiteiten binnen het OCMW (sociale dienst, dienstencentra, dienst gezinszorg).
Om in orde te zijn voor de erkenning als Eerstelijnszone dient tevens een beleidsplan (de eerste periode duurt 2 jaar) opgesteld te worden.
Decreet lokaal bestuur.
Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
Besluit van de Vlaamse regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.
Besluit van de Vlaamse regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
De Eerstelijnszone wordt bij decreet opgericht en vervangen de vroegere zorgregio's, basis voor de werking van het SEL (Samenwerkingsinitiatieven Eerstelijnsgezondheidszorg). De financiering komt uit de middelen die nu voorzien zijn voor de SEL en de LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk). Het decreet voorziet in een vertegenwoordiging van de lokale besturen in de zorgraad, het aansturend orgaan van de Eerstelijnszone.
Binnen de regio Noorderkempen bestond al een intensieve samenwerking met een zorgstrategisch plan dat momenteel wordt uitgevoerd.
De Eerstelijnszone Noorderkempen bestaat uit de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 15 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst en Jan Van Looveren) en 8 stemmen onthouding (Koen Van Putte, Amber Vermeiren, Ben Gagelmans, Marc Vanden Branden, Carrera Neefs, Wim Vorsselmans, Jasmijn Meirsman en Karen Anthonissen).
De statuten van en de participatie in de Eerstelijnszone Noorderkempen vzw worden goedgekeurd.
Het beleidsplan van Eerstelijnszone Noorderkempen vzw voor de periode 2020-2021 wordt goedgekeurd.
In de cluster lokale besturen wordt Frank Remy, adjunct-algemeendirecteur, afgevaardigd als vertegenwoordiger.
Als vertegenwoordiger voor de sociale diensten van de OCMW's wordt Kristien Van Holderbeke afgevaardigd.
Als vertegenwoordiger voor de lokale dienstencentra wordt Theo Verbist van OCMW-Brasschaat afgevaardigd.
Als vertegenwoordiger voor de diensten gezinszorg wordt Lode Draelants van Familiehulp afgevaardigd.
De Raad bepaalt het mandaat van de aangeduide raadsleden in de algemene vergadering en de raad van bestuur van 6 december 2019.
Met het schrijven van 3 januari 2020 werd volgende agenda voor de raad van bestuur van 21 januari 2020 voorgesteld:
Decreet lokaal bestuur.
Besluit van de OCMW-raad van 19 december 2017 tot deelname aan de vzw WoonZORG Wuustwezel.
Besluit van de gemeenteraad van 21 december 2017 tot deelname aan de vzw WoonZORG Wuustwezel.
Statuten van vzw WoonZORG Wuustwezel.
OCMW Wuustwezel is lid van vzw WoonZORG Wuustwezel. De regelgeving inzake verenigingen van maatschappelijk welzijn is van toepassing. Dit betekent dat de raadsleden steeds handelen volgens de instructies van de raad voor maatschappelijk welzijn (art 511 §2 van het decreet lokaal bestuur).
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 20 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst, Jan Van Looveren, Marc Vanden Branden, Carrera Neefs, Wim Vorsselmans, Jasmijn Meirsman en Karen Anthonissen) en 3 stemmen onthouding (Koen Van Putte, Amber Vermeiren en Ben Gagelmans).
De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de raad van bestuur van de vzw WoonZORG Wuustwezel die zal gehouden worden in het Woonzorgcentrum Amandina, Bredabaan 737, 2990 Wuustwezel op vrijdag 21 januari 2020 om 16.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
De vertegenwoordigers van de gemeente, dhr. D. Wouters en mevr. J. Meirsman, die met een afzonderlijk besluit van 28 januari 2019, werden benoemd, worden gemandateerd om op de raad van bestuur van de vzw WoonZORG van 21 januari 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Met het schrijven van 26 november 2019 van de vzw WoonZORG Wuustwezel wordt gemeld dat de algemene vergadering van 6 december 2019 wordt geannuleerd om reden dat de opmaak van het budget 2020 vertraging heeft opgelopen; de algemene vergadering wordt uitgesteld naar 21 januari 2020.
De Raad bepaalt het mandaat van de aangeduide raadsleden in de algemene vergadering en de raad van bestuur van 21 januari 2020.
Met het schrijven van 3 januari 2020 werd volgende agenda voor de algemene vergadering van 21 januari 2020 voorgesteld:
Decreet lokaal bestuur.
Besluit van de OCMW-raad van 19 december 2017 tot deelname aan de vzw WoonZORG Wuustwezel.
Statuten van vzw WoonZORG Wuustwezel.
OCMW Wuustwezel is lid van vzw WoonZORG Wuustwezel. De regelgeving inzake verenigingen van maatschappelijk welzijn is van toepassing. Dit betekent dat de raadsleden steeds handelen volgens de instructies van de raad voor maatschappelijk welzijn (art 511 §2 van het decreet lokaal bestuur).
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de algemene vergadering van de vzw WoonZORG Wuustwezel die zal gehouden worden in het Woonzorgcentrum Amandina, Bredabaan 735, 2990 Wuustwezel op dinsdag 21 januari 2020 om 17.15 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
De vertegenwoordigers van het OCMW, dhr. Glenn Verelst, mevr. Karen Anthonissen en mevr. Amber Vermeiren, die met een afzonderlijk besluit van 28 januari 2019, werden benoemd, worden gemandateerd om op de algemene vergadering van de vzw WoonZORG van 21 januari 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Het voorliggend reglement regelt het gebruik van de auto voor wijkvervoer en is bedoeld voor collectief vervoer.
Decreet lokaal bestuur.
Overeenkomst tussen OCMW Wuustwezel en Handicar Wuustwezel vzw, goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 augustus 2019.
De firma IDEA GmbH heeft een auto ter beschikking gesteld aan het OCMW sinds midden 2019. Deze auto vult het aanbod aan naast de minder mobielen centrale en Handicar. Bedoeling van de auto is collectief vervoer aan te bieden.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 15 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst en Jan Van Looveren), 5 stemmen onthouding (Marc Vanden Branden, Carrera Neefs, Wim Vorsselmans, Jasmijn Meirsman en Karen Anthonissen) en 3 stemmen tegen (Koen Van Putte, Amber Vermeiren en Ben Gagelmans).
Goedkeuring wordt verleend aan het reglement voor gebruik van de auto wijkvervoer als volgt:
Uiteenzetting
Vanaf 2019 heeft het OCMW 5 jaar beschikking over een auto wijkvervoer. Het OCMW betaalt de “werkingskosten” met middelen van de projectgelden vervoersarmoede.
Bedoeling van dit project is collectief vervoer aan te bieden in de gemeente als aanvulling van het beperkt openbaar vervoersaanbod. Dit aanbod is een aanvulling van de werking van de Minder Mobielencentrale en Handicar Wuustwezel. De dispatching van de 3 diensten gebeurt door de medewerkers van dienstencentrum Ter Wezel, waardoor een optimale invulling van elk vervoersaanbod kan gebeuren.
We willen met dit reglement het gebruik van de auto wijkvervoer regelen.
Art. 1. De auto wijkvervoer is bedoeld voor collectief vervoer van inwoners van Wuustwezel.
Art. 2. De dispatching MMC-Handicar beheert het gebruik van de auto wijkvervoer. De nodige afspraken voor het gebruik van de auto worden gemaakt met de aanvrager:
Art. 3. De auto wijkvervoer kan niet door individuele personen worden geboekt, wel door organisaties en verenigingen van de gemeente en diensten van het lokaal bestuur. Bij twijfel of discussie beslist de adjunct-algemeendirecteur samen met de dispatcher MMC-Handicar of een organisatie gebruik kan maken van de auto.
Art. 4. De auto dient tijdig gereserveerd. Hier gelden dezelfde afspraken als voor MMC en Handicar, namelijk 3 dagen vooraf reserveren.
Art. 5. De auto wordt bestuurd door vrijwilligers-chauffeurs die beschikken over een geldig rijbewijs B. De vrijwilligers bezorgen een infofiche aan de dispatching, waarbij een kopie van hun rijbewijs is gevoegd. Organisaties en verenigingen die de auto wijkvervoer gebruiken, kunnen zelf vrijwilligers-chauffeurs aanbrengen.
Art. 6. De auto beschikt over 6 zitplaatsen en de chauffeur. Er mogen niet meer dan 7 personen worden vervoerd.
Art. 7. Het OCMW staat in voor de nodige verzekeringen en een goed onderhoud van de auto. De gebruikers dienen de auto te gebruiken “als een goed huisvader”.
Art. 8. De auto wijkvervoer tankt diesel bij de werkplaatsen van de dienst openbare werken.
Art. 9. Maandelijks wordt een factuur opgemaakt voor gereden kilometers aan de organisaties en verenigingen die gebruik maken van de auto wijkvervoer. De dispatching MMC-Handicar bezorgt de gegevens van de ritten aan de financiële dienst, die een rekening opmaakt.
Art. 10. Jaarlijks wordt een overzicht opgemaakt van de gebruikers van de auto wijkvervoer, evenals het aantal ritten en gereden kilometers.
Art. 11. Verschuldigd tarief.
Het OCMW rekent een bedrag aan per gereden kilometer aan de organisaties-gebruikers van de auto wijkvervoer.
Art. 13. Dit reglement gaat in vanaf 1 januari 2020.