Gelet op het verslag van de vorige vergadering.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De heer Koen Spitaels biedt per e-mail d.d. 10 februari 2020 zijn ontslag als gemeente- en OCMW-raadslid aan.
Decreet lokaal bestuur.
De heer Koen Spitaels werd in zitting van 8 januari 2019 aangesteld als gemeente- en OCMW-raadslid.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van de heer Koen Spitaels, Kleiput 2, 2990 Wuustwezel, als gemeente- en OCMW-raadslid van onze gemeente met ingang van heden.
Mevrouw Petra Laccroix werd opgeroepen om aanwezig te zijn op de raadszitting van heden.
De geloofsbrieven van Petra Laccroix werden tijdig ingediend en lagen ter inzage conform de decretale bepalingen terzake.
Uit onderzoek van de geloofsbrieven van voornoemde opvolger blijkt dat deze nog steeds voldoet aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid, en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, hetzij wegens uitoefening van een ambt, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap.
Het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger nog steeds voldoet aan de verkiesbaarheidsvereisten.
Op de gemeenteraadszitting van heden heeft Petra Laccroix de eed afgelegd in handen van de voorzitter.
Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
Decreet Lokaal Bestuur.
De heer Koen Spitaels, Kleiput 2, 2990 Wuustwezel, heeft per mail d.d. 10 februari 2020 zijn ontslag als gemeenteraadslid aangeboden.
Uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de eerste opvolger mevrouw Lutgarde De Fruytier is. Zij is sinds 29 januari 2019 niet meer woonachtig in de gemeente Wuustwezel. Zij voldoet aldus niet meer aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. De tweede opvolger betreft mevrouw Petra Laccroix, Gasthuisstraat 59, 2990 Wuustwezel.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
Akte te nemen van de aanstelling van Petra Laccroix als lid van de gemeenteraad ter vervanging van Koen Spitaels.
Petra Laccroix aan te stellen als lid van de OCMW-raad.
Stelt vast dat Petra Laccroix in de voorranglijst de rang inneemt onmiddellijk na Jos van Hasselt.
Sinds 13 maart 2020 is er een federale fase afgekondigd in het kader van de COVID-19 crisis.
De verspreiding van het COVID-19 virus moet zoveel mogelijk worden tegen gegaan.
De gemeente- en OCMW-raadszittingen kunnen tijdens deze federale fase niet doorgaan in de gebruikelijke locatie, namelijk de raadzaal van GC Blommaert, omdat daar niet aan het principe van social distancing kan voldaan worden met de voltallige bezetting van de gemeente- en OCMW-raad. Er dient aldus een andere gemeentelijke locatie te worden gezocht om de raadszittingen op een veilige manier te laten plaats vinden.
GC Kadans is een zaal waar normaal gezien 250 personen kunnen plaats nemen. In GC Kadans kan er dus wel aan de regels van social distancing voldaan worden als er slechts een 30-tal personen aanwezig zijn.
Enkel de voorzitter, 26 raadsleden en de algemeen-directeur zullen aanwezig zijn. Daarnaast zullen ook nog 2 perscontacten, die de raadszittingen gewoonlijk bijwonen, uitgenodigd worden. De raadszittingen kunnen niet voor het publiek toegankelijk worden gemaakt omdat hierdoor de regels van social distancing mogelijks niet meer kunnen nageleefd worden.
Decreet lokaal bestuur.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 25 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Ilke Pompen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst, Jan Van Looveren, Koen Van Putte, Amber Vermeiren, Ben Gagelmans, Jos van Hasselt, Marc Vanden Branden, Petra Laccroix, Carrera Neefs, Jasmijn Meirsman en Wim Vorsselmans), 1 stem onthouding (Karen Anthonissen) en 1 stem tegen (Harry Smeulders).
De gemeenteraad en OCMW-raad vindt plaats in GC Kadans omwille van de COVID-19 crisis. De zittingen zijn enkel toegankelijk voor de voorzitter, de raadsleden, de algemeen directeur en de 2 perscontacten. Er wordt geen publiek toegelaten.
De OCMW-raad bekrachtigt het besluit van de burgemeester d.d. 14 april 2020.
Dit bericht zal op gepaste wijze bekend gemaakt worden.
Op de gemeenteraad van 9 december 2013 werd besloten wat het begrip "dagelijks bestuur" inhield voor de overheidsopdrachten en het budgethouderschap.
Door de gevolgen van het deceet lokaal bestuur, waardoor gemeente- en OCMW-bestuur een geïntegereerde werking hebben, is het raadzaam om ook dezelfde invulling aan het begrip "dagelijks bestuur" te geven.
De invulling van het dagelijks bestuur heeft bij het gemeentebestuur zijn nut bewezen zodat een vlotte werking werd bekomen en toch de regelgeving en financiële gevolgen bewaakt werden.
Een goede definiëring van het begrip dagelijks bestuur bij overheidsopdrachten moet het bestuur in staat stellen om soepel te werken, gelet op de frequentie van vergaderen van raad en vast bureau.
Voor exploitatie worden de grenzen op een hoger niveau gelegd dan voor investeringen, gelet op de intrinsieke aard van investeringsprojecten.
Tijdens de uitvoering is snel en soepel kunnen handelen belangrijk, vandaar dat het aanbrengen van wijzigingen aan lopende opdrachten grotendeels binnen dagelijks bestuur valt.
De drempels voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, zoals bepaald in artikel 42, §1, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten liggen momenteel op 139.000,00 EUR exclusief btw voor leveringen, werken en de meeste diensten.
Artikel 41, 8° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de raad bevoegd is voor het vaststellen van wat onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ moet worden verstaan.
Artikel 41, 10° a) van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de raad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’, vermeld in punt 8°, waarvoor het vast bureau bevoegd is.
Artikel 41, 10° b) van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de raad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor een overheidsopdracht nominatief aan het vast bureau heeft toevertrouwd.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
KB van 18 april 2017 inzake plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 23 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Ilke Pompen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst, Jan Van Looveren, Marc Vanden Branden, Petra Laccroix, Carrera Neefs, Jasmijn Meirsman, Wim Vorsselmans, Karen Anthonissen en Harry Smeulders) en 4 stemmen onthouding (Koen Van Putte, Amber Vermeiren, Ben Gagelmans en Jos van Hasselt).
Overheidsopdrachten die passen binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’, zijn de volgende :
Voor de overheidsopdrachten die onder het begrip 'dagelijks bestuur' vallen is het vast bureau bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden, de toekenning en de uitvoering van de overheidsopdrachten, binnen de geldende regelgeving inzake de wet op overheidsopdrachten en het decreet van lokaal bestuur.
Dit besluit treedt in werking vanaf heden en vervangt alle voorgaande raadsbesluiten over dagelijks bestuur.
Afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving worden overhandigd aan de algemeen directeur en aan de financieel directeur.
In het voormalig OCMW-decreet werd bepaald wanneer de financieel beheerder een visum moest geven.
In het decreet lokaal bestuur wordt vermeld dat de raad invulling moet geven aan de voorwaarden wanneer een uitgaande nettokasstroom is onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan.
Door de gevolgen van het deceet lokaal bestuur, waardoor gemeente- en OCMW-bestuur een geïntegereerde werking hebben, is het raadzaam om ook dezelfde invulling te geven aan de voorwaarden van de visumplicht.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt de voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle op de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenissen uitoefent. De raad voor maatschappelijk welzijn kan ook bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.
De financieel directeur adviseert om de uitgaven die niet uitgesloten kunnen worden van de visumverplichting, zoals bepaald in art. 99 van het Besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018, te hanteren als leidraad voor de voorwaarden van de visumplicht.
Verbintenissen die niet onder de visumplicht vallen moeten uiteraard wel rekening houden met de regels zoals bepaald in de organisatiebeheersing.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikels 177, 266 en 267
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit, met 16 stemmen voor (Dieter Wouters, Mai Van Thillo, May Aernouts, Sus Vissers, Kris Van Looveren, Rit Luyckx, Katrin Kempenaers, Pieter Cools, Lynn Vermeiren, Els Van Hasselt, Leo Geysen, Ilke Pompen, Roger Aernouts, Thijs Ruts, Glenn Verelst en Jan Van Looveren) en 11 stemmen onthouding (Koen Van Putte, Amber Vermeiren, Ben Gagelmans, Jos van Hasselt, Marc Vanden Branden, Petra Laccroix, Carrera Neefs, Jasmijn Meirsman, Wim Vorsselmans, Karen Anthonissen en Harry Smeulders).
De verrichtingen met een uitgaande nettokasstroom zijn uitgesloten van visumverplichting:
De aanstellingen van personeel die verplicht onderworpen zijn aan voorafgaand visum:
Uitzonderingen op deze visumplicht voor personeel:
De financieel directeur beschikt over een termijn van maximum 20 kalenderdagen voor het uitoefenen van zijn visumbevoegdheid. Deze termijn vangt aan op het moment waarop het laatst ontbrekende stuk van het betreffende dossier aan de financieel directeur wordt bezorgd. Indien binnen deze termijn geen visum wordt gegeven, wordt de financieel directeur geacht een positief visum te verlenen.
Het visum wordt in ieder geval uiterlijk gegeven voordat de verbintenis ontstaat. Het visum bij een overheidsopdracht wordt principieel gegeven voordat het bestuur de opdracht gunt.
Indien de beslissing anders genomen wordt dan zoals voorgenomen op het moment van de visering, dan vervalt het eerste visum en moet het dossier opnieuw ter visering voorgelegd worden aan de financieel directeur voor de verbintenis definitief ontstaat.
Afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving worden overhandigd aan de algemeen directeur en aan de financieel directeur.
Gelet op de werking van de sociale kruidenier in Wuustwezel, welke ook gesteund wordt door het OCMW via een jaarlijkse subsidie van 6.000 euro;
Gelet op de tijdelijke stopzetting van de werking van de sociale kruidenier door de aangekondigde maatregelen en richtlijnen van de federale overheid en de risico's n.a.v. het Covid19-virus;
Overwegende dat het bestuur ervan overtuigd is dat de doelgroep van de sociale kruidenier moet blijven bediend worden via voedingsmiddelen en goederen aan gereduceerd tarief;
Gelet op het tijdelijk karakter, de beperkte middelen, de richtlijnen die gelden tijdens de coronacrisis en de snelle invoering ervan zal een afgezwakte vorm van de sociale kruidenier ingericht worden door het OCMW;
Overwegende dat de huidige hoofdleverancier aan de sociale kruidenier, zijnde Carrefour Gooreind, dezelfde korting, zijnde 15% op verse voeding en 5% op droge voeding, en het aantal dozen van het wekelijks aantal cliënten wil aanbieden, zal ook het OCMW van deze leverancier gebruikmaken;
Overwegende dat het wenselijk is om vormen van hamsteren uit te sluiten, zal er met een maximaal te bestellen bedrag afhankelijk van de gezinssamenstelling gewerkt worden;
Overwegende dat het bestuur een tussenkomst van ca 15% op de kostprijs van de geleverde voedingsmiddelen naar de doelgroep wenst te doen, welke dezelfde korting is die de sociale kruidenier aanbiedt;
Gelet op het ontbreken van de nodige kredieten voor zowel inkomsten als uitgaven in het meerjarenplan van het OCMW, waarbij enkel de aangeboden tussenkomst van ca 15% uiteindelijk een negatieve netto-kasstroom voor het bestuur zal zijn, zal dit voorzien worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan;
Overwegende dat hiervoor vanuit andere overheden misschien nog middelen worden vrijgemaakt, welke voor dit initiatief kunnen aangewend worden;
Overwegende dat er al vrijwilligers hebben toegezegd om te willen meewerken aan dit initiatief, welke gedekt zijn door een verzekering voor arbeidsongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid zoals bevestigd door onze verzekeraar via mail d.d. 31 maart 2020;
Gelet op het besluit van het vast bureau d.d. 14 april 2020 betreffende het reglement tijdelijke sociale kruidenier aan huis door het OCMW;
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad van maatschappelijk welzijn bekrachtigt het besluit van het vast bureau d.d. 14 april 2020 betreffende het reglement tijdelijke sociale kruidenier aan huis door het OCMW. De artikels van dit besluit worden in onderhaving besluit herhaald en goedgekeurd.
Het OCMW richt, zolang de coronacrisis duurt via afgekondigde maatregelen en richtlijnen door de federale overheid, een sociale kruidenier aan huis in. Dit gebeurt in licht gewijzigde vorm van de werking die normaal door de sociale kruidenier in Wuustwezel wordt aangeboden. Van zodra de sociale kruidenier terug zijn normale werking kan opstarten zal het OCMW zijn tijdelijke sociale kruidenier aan huis stopzetten.
Dezelfde doelgroep als die van de sociale kruidenier wordt beoogd te bereiken. Hiervoor zal het OCMW zich in eerste instantie richten op de klantenlijst van de sociale kruidenier, met inachtname van de bescherming van de identiteitsgegevens. Eventuele nieuwe klanten zullen beoordeeld worden volgens volgende criteria:
of
of
Aan de klanten zal een vaste bestellijst met de aangeboden voedingsmiddelen worden voorgelegd. Hierop kan de wekelijkse bestelling worden aangeduid, met inachtname van een maximaal bedrag per week van:
Deze bestellijst wordt voor zondagavond 23u aan het OCMW overgemaakt voor de daarop volgende week, volgens de richtlijnen die op de bestellijst vermeld staan. Tegen uiterlijk vrijdag worden de bestelde voedingsmiddelen aan huis tot aan de voordeur afgeleverd.
Op basis van de ontvangen bestellijsten zal het OCMW aan de klant een factuur opmaken. De bedragen worden op voorhand vastgesteld door het vast bureau, volgens de lijst in bijlage van dit besluit. Het vastgestelde bedrag is ongeveer 85% van de effectieve kostprijs van de ons aangeleverde voedingsmiddelen. De cliënt heeft 30 dagen om deze factuur aan het OCMW te betalen.
Er wordt dus een subsidie van ongeveer 15% op het totaal van de geleverde voedingsmiddelen aan de cliënt toegekend vanuit het OCMW. Deze wordt onmiddellijk verrekend via het gefactureerde bedrag aan de cliënt.
Omdat de prijs met de verrekende subsidie op voorhand bekend gemaakt wordt aan de klanten en de effectieve kostprijs van de leverancier wekelijks kan aangepast worden, kan de toegekende subsidie niet exact op voorhand bepaald worden. Wel wordt getracht naar de 15% subsidie toe te werken en in functie daarvan kan het vast bureau nieuwe bedragen voor de bestellijst vaststellen.
Momenteel ontbreken de nodige kredieten voor zowel inkomsten als uitgaven in het meerjarenplan van het OCMW, waarbij enkel de aangeboden tussenkomst van ongeveer 15% uiteindelijk een negatieve netto-kasstroom voor het bestuur zal zijn. Dit zal voorzien worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan;
Vanuit andere overheden worden hiervoor misschien nog middelen ter beschikking gesteld, welke voor dit initiatief kunnen aangewend worden.
Door de hoogdringendheid voor de doelgroep om dit snel in te voeren werd het besluit al door het vast bureau genomen om de werking van de sociale kruidenier aan huis, tijdelijk ingericht door het OCMW, aan te vatten.
De dagelijkse werking omtrent de prijslijst van de bestellingen, praktische maatregelen rond bestellen en leveren, het maximaal te bestellen bedrag, enz. zal gedelegeerd worden naar het vast bureau.
Het OCMW stelt infrastructuur ter beschikking aan de gemeentelijke verenigingen en hiervoor wordt een vergoeding gevraagd. De vergoeding die wordt gevraagd is volledig conform aan het retributiereglement dat geldt voor gemeentelijke infrastructuur.
Omdat de federale en Vlaamse overheid n.a.v. de corona-crisis allerlei maatregelen en richtlijnen afroept om de gezondheidsrisico’s te verminderen kunnen allerlei activiteiten, diensten of infrastructuur niet meer aangeboden worden door het lokaal bestuur. Aangezien hierdoor ook onderhavig reglement getroffen wordt, zal een vrijstelling toegekend worden zolang deze maatregelen en richtlijnen van kracht zijn. Omdat nog niet duidelijk is hoe lang deze maatregelen en richtlijnen van kracht zijn zal de bepaling van de vrijgestelde periode gedelegeerd worden aan het vast bureau.
Decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 2 december 2019 de vergoeding voor het gebruik van infrastructuur van het OCMW goed.
De gemeenteraad heeft de retributie voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur goedgekeurd.
Het OCMW volgt sinds de opname van de lokalen van het wijkhuis Loenhout in het gemeentelijk verhuursysteem de tarieven van het retributiereglement. Het voorgaande reglement, waarop de verhuurbedragen voor de lokalen van het wijkhuis Loenhout zijn gebaseerd, betreft het retributiereglement van 5 december 2016.
Gezien de integratie van gemeente en OCMW is het logisch om dezelfde tarieven toe te passen bij gemeente en OCMW.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
Met ingang vanaf heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het gebruik van infrastructuur van het OCMW.
De tarieven voor gebruik van de infrastructuur worden vastgesteld als volgt:
A. TARIEVEN VOOR ERKENDE VERENIGINGEN IN DE GEMEENTE:
OCMW LOKALEN |
Tarief per uur per week op jaarbasis |
||
|
Per uur |
Per dag |
Wekelijks gebruik |
Vergaderlokaal |
2,80 euro |
21,00 euro |
78,40 euro |
Kleine zaal |
4.20 euro |
31,50 euro |
117,60 euro |
Grote zaal < 200m² |
5,50 euro |
41,25 euro |
154,00 euro |
Grote zaal > 200m² |
8,20 euro |
61,50 euro |
229,60 euro |
Opmerkingen:
Op voorstel van een gemeentelijke adviesorgaan kan het college van burgemeester en schepenen verenigingen welke actief zijn op het grondgebied van de gemeente Wuustwezel, erkennen.
Voor de scholen van het secundair onderwijs van Wuustwezel gelden de tarieven voor erkende verenigingen en worden deze tarieven met 50% verminderd bij gebruik van de sportaccommodatie.
Buiten de schooluren betalen alle basisscholen en secundaire scholen van Wuustwezel het tarief voor erkende verenigingen in de gemeente.
De sociale instellingen erkend door de Federale of Vlaamse of gemeentelijke overheid, welke actief zijn in Wuustwezel genieten het verenigingentarief.
Het Rode Kruis mag gratis gebruik maken van de gemeentelijke infrastructuur voor de organisatie van het bloedgeven.
Voor de activiteiten waarvoor het vereist is dat de beschermmatten gelegd worden, staat de organistor van de activiteit in voor het leggen en het opruimen van de beschermmatten.
Na onderling overleg is minstens één persoon ter plaatse op de gemaakte afspraak.
Politieke fracties kunnen gratis gebruik maken van de gemeentelijke lokalen ter voorbereiding van commissie- en gemeenteraadsvergaderingen en genieten daarbuiten het verenigingentarief.
Bij verlies of schade aan de gemeentelijke accommodatie of de bijhorende materialen zal het gemeentebestuur de kostprijs doorrekenen aan de gebruiker.
De infrastructuur wordt niet ter beschikking gesteld voor particuliere doeleinden en activiteiten met commercieel karakter.
B. TARIEVEN VOOR ANDEREN BINNEN WUUSTWEZEL:
De niet-erkende organisaties of inwoners van Wuustwezel betalen het dubbele van de onder A. voorziene bedragen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de kunstenaars van Wuustwezel die lokalen wensen te ontlenen om hun kunstwerken te creëren en tentoon te stellen. Voor deze kunstenaars zullen de tarieven onder A. aangerekend worden.
C. TARIEVEN VOOR ORGANISATIES OF INDIVIDUEN BUITEN WUUSTWEZEL
Organisaties of individuen van buiten Wuustwezel betalen het driedubbele van de onder A. voorziene bedragen.
D. DEZE TARIEVEN ZIJN NIET VAN TOEPASSING VOOR EEN AANVRAAG UITGAANDE van een organisatie waarbij het gemeentebestuur, het OCMW-bestuur of een gemeentelijk adviesorgaan medeorganisator is.
Het huurbedrag moet betaald worden binnen de 30 dagen na ontvangst van de factuur.
Indien een aanvrager zijn reservatie annuleert zal een annulatiekost van 25% op het totale bedrag aangerekend worden, wanneer deze annulatie gebeurt vanaf drie weken voor de aangevraagde datum.
Een optie komt automatisch te vervallen na 2 weken, maar kan verlengd worden.
De huurbedragen zullen jaarlijks geïndexeerd worden. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2019 gebruikt.
Wanneer de grondslag van dit reglement (aangeboden dienst, infrastructuur of activiteit) niet kan doorgaan omwille van beslissingen van de overheid, wordt er een vrijstelling voor de retributie toegekend. Het bepalen van de periode van deze vrijstelling wordt gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen waarbij de periode eenduidig bepaald wordt middels het vermelden van (een) datum(s). Wanneer de retributie is bepaald voor een langere periode zal de vrijstelling als volgt pro rata berekend worden: totale retributie x aantal dagen vrijstelling / totaal aantal dagen retributie
Dit reglement vervangt alle voorgaande ten deze.
Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt. Bij toepassing van artikel 330 van voornoemd decreet wordt de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.
Het OCMW biedt woningen aan voor personen met een woonproblematiek. De laatste jaren merkt het OCMW dat er steeds meer personen in problemen komen en woningbegeleiding nodig hebben en ook een effectieve woning. Het OCMW zet hierop in door een maatschappelijk werker en een administrtaief medewerker vrij te stellen voor woonbegeleiding. Het OCMW heeft steeds enkele woningen die kunnen worden gebruikt om personen tijdelijk te huisvesten, gecombineerd met een intensieve begeleiding.
Momenteel zoekt het OCMW een gezinswoning of appartement.
De sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen-HE biedt een appartement met 3 slaapkamers aan voor verhuring.
Het huurbedrag bedraagt 751 euro per maand met bijkomende maandelijkse kosten voor een bedrag van 193 euro voor diensten en vergoedingen, waaronder het individueel gasverbruik.
Er wordt voorgesteld om het appartement, gelegen in de Kapelstraat 31/11, te huren en te gebruiken als opvang voor een gezin vanaf 1 mei 2020 voor de duur van 1 jaar. De duur kan worden verlengd.
De organieke wet van 8 juli 1976.
Decreet lokaal bestuur.
Het OCMW heeft een aantal crisis- of doorgangswoningen voor personen en gezinnen met een acute woningnood. We vangen in de woningen personen op voor een periode van 1 maand tot maximum 1 jaar met duidelijke afspraken voor begeleiding om een oplossing voor het woonprobleem te vinden.
Het OCMW heeft normaal 3 types van woningen volgens de mogelijke gezinssamenstelling. Een appartement met 1 slaapkamer, een woning voor gemengde opvang en een gezinswoning. Vorig jaar liep de huur af van een woning die werd gebruikt als opvang voor een gezin.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
Goedkeuring wordt verleend aan de huur van het appartement Kapelstraat 31/11 te Loenhout vanaf 1 mei 2020 voor de duur van 1 jaar, eenmaal verlengbaar voor dezelfde periode.
Momenteel geldt volgende regeling (vanaf 1 januari 2019 tot 1 maart 2020):
Het zakgeld, dat het OCMW uitbetaalt aan behoeftige bewoners van woonzorgcentra, dient aangepast aan de wettelijke bepalingen, namelijk een minimumbedrag van 900,00 EUR, te indexeren bij elke aanpassing van de sociale uitkeringen.
Het wettelijk zakgeld bedraagt 1.187,55 euro per jaar vanaf 1 maart 2020, wat neerkomt op 98,96 euro per maand.
Er wordt voorgesteld om vanaf 1 maart 2020 maandelijks 100,00 euro zakgeld te betalen en geen supplementen meer uit te keren vanaf 1 maart 2020.
De nodige afspraken worden gemaakt met de woonzorgcentra waar behoeftige bewoners, met een OCMW tussenkomst in de verblijfskosten, verblijven. De facturatie van maart gebeurt vanaf begin april. Daarom werd de zakgeldwijziging reeds genomen via een beslissing van het vast bureau die dient bekrachtigd door een raadsbeslissing op de zitting van 27 april 2020.
Omzendbrief van POD Maatschappelijke Integratie van 4 maart 2020 inzake de indexering van de bedragen maatschappelijk welzijn.
Wijziging d.d. 3 mei 2003 van artikel 98 van de wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's.
Decreet lokaal bestuur.
Bij een indexatie van de sociale uitkeringen wordt het basisbedrag van het zakgeld, voorzien voor behoeftige bewoners van een woonzorgcentrum, mee geïndexeerd. Het zakgeld is een recht voor behoeftige bewoners. Hun inkomsten (pensioen en uitkeringen) worden volledig gebruikt voor het voldoen van hun verblijf. De bewoners ontvangen maandelijks een zakgeld waarvan ze beperkte inkopen kunnen doen.
Op 1 maart 2020 zijn de sociale uitkeringen geïndexeerd en dient het zakgeld aangepast.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De beslissing van het vast bureau d.d. 6 april 2020 inzake de vaststelling van het zakgeld vanaf 1 maart 2020 voor behoeftige bewoners van een woonzorgcentrum te bekrachtigen. Het zakgeld bedraagt vanaf 1 maart 2020 100 euro per maand.
Op vraag van de raadsleden worden er verschillende zaken besproken in het vragenkwartiertje.
.