Terug
Gepubliceerd op 28/06/2022

2022_GR_00071 - Onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de inrichting van een bivakzone.

Gemeenteraad
ma 30/05/2022 - 20:00 Raadzaal van GC Blommaert, Gemeentepark 22, 2990 Wuustwezel
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter; Mai Van Thillo, Schepen; May Aernouts, Schepen; Sus Vissers, Schepen; Kris Van Looveren, Schepen; Rit Luyckx, Schepen; Katrin Kempenaers, Schepen; Pieter Cools, Raadslid; Lynn Vermeiren, Raadslid; Els Van Hasselt, Raadslid; Roger Aernouts, Raadslid; Thijs Ruts, Raadslid; Jan Van Looveren, Raadslid; Jan Cools, Raadslid; Koen Van Putte, Raadslid; Amber Vermeiren, Raadslid; Jens Stoffelen, Raadslid; Marc Vanden Branden, Raadslid; Petra Laccroix, Raadslid; Carrera Neefs, Raadslid; Jasmijn Meirsman, Raadslid; Wim Vorsselmans, Raadslid; Bruno Fiesack, Raadslid; Helga Hoeymans; Werner Vanden Eynden; Luc Loos, algemeen directeur

Verontschuldigd

Ilke Pompen, Raadslid; Glenn Verelst, Raadslid

Secretaris

Luc Loos, algemeen directeur

Voorzitter

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter
2022_GR_00071 - Onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de inrichting van een bivakzone. 2022_GR_00071 - Onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de inrichting van een bivakzone.

Motivering

Motivering

De schepen van toerisme meldt dat ze dit tesamen met de dienst toerisme wil onderzoeken doch:

  •  in het verleden was er reeds een vraag tot het inrichten van een bivakzone in het domein van de zusters Franciscanessen doch dat er toen een negatief advies was van Toerisme Vlaanderen omwille van de korte nabijheid van camping Keienven;
  • Toerisme Vlaanderen nu al gemeld heeft dat men goed moet waken over overlast en de inrichting van de lokatie. 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur. 

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Kennis wordt genomen van volgend voorstel van de N-VA-fractie:

Voorstel tot openbaar onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de inrichting van een Bivakzone

 

Wat is een bivakzone?

Een erkende legale plek in de natuur waar toeristen kort, discreet en zonder enige luxe kunnen overnachten in een eigen tent. Het basisidee is dat er een lapje grond gebruikt wordt waar toeristen hun trekkerstent mogen plaatsen voor één of twee nachten. Mogelijk kunnen er ook bijkomende comfortvoorzieningen zoals een waterpunt, schuilplek of vuurkring voorzien worden. Toeristen verblijven er volgens het ‘leave no trace’-principe en zonder verstoring van de natuurlijke omgeving. Bivakzones worden bereikt te  voet of met de fiets, niet met de auto.

Een bivakzone in Wuustwezel?

In Wuustwezel mogen we trots zijn op onze groene omgeving. Een manier om Wuustwezel en zijn mooie natuur in de kijker te zetten, is het inrichten van bivakzones. Er zijn enkele locaties geschikt voor:

  • De Kuyck
  • Het Marum
  • Domein Zusters Franciscanessen

Uiteraard zijn dit maar enkele voorbeelden. Een bivakzone kan ook ingericht worden op weides zoals de evenementweide in Wuustwezel.

Als toeristen willen kamperen in een bivakzone, zijn ze verplicht op voorhand een reservatie te maken. Zo is er controle op wie op welk tijdstip aanwezig is op de bivakzone en is er nazicht op het op het ‘leave no trace’-principe.

Ook als onze eigen inwoners er even tussen uit willen kunnen ze terecht in de bivakzone: ze leren de natuur kennen in hun eigen dorp en kamperen op een legale manier (wildkamperen in België is tot op de dag van vandaag nog altijd verboden).

In de Provincie Antwerpen zijn er op dit moment bivakzones in Wortel Kolonie, Turnhout en Herentals.

Ontwerpbesluit:

Artikel 1: De gemeente richt een bivakzone in en zoekt daar de geschikte locatie voor.

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van dit besluit. 

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Goedkeuring wordt gegeven aan bovengenoemd voorstel tot het verrichten van een onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de inrichting van een bivakzone.