Terug
Gepubliceerd op 31/08/2022

2022_GR_00090 - Vrijstelling adviesverplichting bij Wonen-Vlaanderen op vlak van woningkwaliteit.

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 20:00 Raadzaal van GC Blommaert, Gemeentepark 22, 2990 Wuustwezel
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter; Mai Van Thillo, Schepen; May Aernouts, Schepen; Sus Vissers, Schepen; Kris Van Looveren, Schepen; Rit Luyckx, Schepen; Katrin Kempenaers, Schepen; Pieter Cools, Raadslid; Lynn Vermeiren, Raadslid; Els Van Hasselt, Raadslid; Ilke Pompen, Raadslid; Roger Aernouts, Raadslid; Glenn Verelst, Raadslid; Jan Van Looveren, Raadslid; Jan Cools, Raadslid; Koen Van Putte, Raadslid; Amber Vermeiren, Raadslid; Jens Stoffelen, Raadslid; Werner Vanden Eynden, Raadslid; Marc Vanden Branden, Raadslid; Petra Laccroix, Raadslid; Carrera Neefs, Raadslid; Jasmijn Meirsman, Raadslid; Wim Vorsselmans, Raadslid; Bruno Fiesack, Raadslid; Helga Hoeymans; Luc Loos, algemeen directeur

Verontschuldigd

Thijs Ruts, Raadslid

Secretaris

Luc Loos, algemeen directeur

Voorzitter

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter
2022_GR_00090 - Vrijstelling adviesverplichting bij Wonen-Vlaanderen op vlak van woningkwaliteit. 2022_GR_00090 - Vrijstelling adviesverplichting bij Wonen-Vlaanderen op vlak van woningkwaliteit.

Motivering

Motivering

Met de aanvraag tot vrijstelling van adviesverplichting wordt voldaan aan de aanvullende activiteit 2_5 van het subsidiedossier van IVLW WEBB.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 4.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het besluit van de burgemeester betreffende de aanstelling van de woningcontroleurs.

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen
Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van woningonderzoeken in kader van het (verplicht) conformiteitsattest en de procedure ongeschikt- en onbewoonbaar.
IGEAN voorziet woningcontroleurs die werkzaam zijn in alle aangesloten lokale besturen en heeft reeds ruime ervaring in het uitvoeren van deze controles. 
In de procedure van het (verplicht) conformiteitsattest beoordeelt de woningcontroleur van IGEAN of de betrokken huurwoning voldoet aan de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen en vraagt na een positieve beoordeling op het technisch verslag aan de burgemeester het conformiteitsattest af te leveren.
In de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning heeft de woningcontroleur van IGEAN momenteel enkel de bevoegdheid om een vooronderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek in het kader van de procedure ongeschikt en onbewoonbaar wordt binnen 1 maand na aanvraag uitgevoerd door de woningcontroleur van IGEAN. Wordt de woning, na het vooronderzoek (wat een volledige controle is), negatief beoordeeld en vertoont de eigenaar geen initiatief om de woning te verbeteren, dan dient er nog een advies gevraagd te worden bij Wonen-Vlaanderen. Wonen-Vlaanderen gaat opnieuw een volledige woningcontrole uitvoeren, binnen de 75 dagen na aanvraag van het advies. De procedure wordt op deze manier vertraagd en de communicatie m.b.t. het woningkwaliteitsdossier verloopt via verschillende kanalen. Om deze knelpunten weg te werken en tijdswinst te realiseren in de behandeling van woningkwaliteitsdossiers, zal de vrijstelling van adviesverplichting voor het nemen van besluiten ongeschikte en onbewoonbare woningen worden aangevraagd bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.
De schepenen bevoegd voor wonen, de huisvestingsambtenaren en het Agentschap Wonen-Vlaanderen werden uitgenodigd op de informatievergadering van 4.10.2021, waar toelichting werd gegeven bij de afbakening, de voorwaarden en de cijfers m.b.t. de woningcontroles.
Het Agentschap bevestigde dat de lokale besturen en IGEAN voldoen aan de voorwaarden (zoals hieronder opgenomen) om de vrijstelling van adviesverplichting aan te vragen.

 Afbakening
Het lokaal bestuur en IGEAN vragen de vrijstelling van adviesverplichting aan voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.
Het lokaal bestuur en IGEAN wensen blijvend beroep te doen op de expertise van Wonen-Vlaanderen in specifieke situaties, zoals:

  • aanvragen huursubsidie;
  • huisvesting voor seizoenarbeiders;
  • woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;
  • woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

Voorwaarden

1. Het aantal (inter)gemeentelijke woningcontroleurs dat de burgemeester heeft aangewezen, is voldoende om binnen de beslissingstermijn (90 dagen) een beslissing te nemen in de procedures tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring waarin geen advies van de gewestelijk ambtenaar wordt gevraagd.
 Het lokaal bestuur doet beroep op het team van de intergemeentelijke woningcontroleurs van IGEAN. Het team beschikt over expertise, kennis en ervaring met betrekking tot woningkwaliteit. Het team is voldoende groot om snel op te treden bij aanvragen m.b.t. procedures ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

2. De gemeente voert een proactief woningkwaliteitsbeleid. 

Het lokaal bestuur maakt deel uit van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid IVLW WEBB, waardoor er extra aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.
Het lokaal bestuur heeft een verplicht conformiteitsattest, goedgekeurd bij ministerieel besluit. 
De proactieve aanpak versterkt zich in de oplossingsgerichte aanpak van de woningcontroles. Na elk conformiteitsonderzoek (in functie van het verplicht CA), krijgt de eigenaar een advies van de woningcontroleur en een redelijke termijn van herstel, waarbinnen de gebreken dienen opgelost te worden. 
Daarnaast wordt er samengewerkt met een aantal partners:

  • samenwerking met de energiesnoeiers voor de toeleiding van mogelijk probleemdossiers;
  • samenwerking met lokale partners (brandweer, politie, OCMW) voor de toeleiding van mogelijke probleemdossiers;
  • een afsprakenkader met het SVK voor de nieuwe inhuurname van woningen
  • aanplakken van het besluit ongeschikt en/of onbewoonbaar om verdere verhuring te stoppen; 
  • lokaal structureel overleg over problematische dossiers;
  • opsporen, registreren en aanpakken van verwaarloosde gebouwen en woningen; 
  • opsporen, registreren en aanpakken van leegstaande gebouwen en woningen.

De vrijgestelde burgemeester
De vrijgestelde burgemeester neemt, rekening houdend met de beslissingstermijn, een beslissing over elk verzoek. 

De gemeente met vrijgestelde burgemeester
De gemeente met vrijgestelde burgemeester:

  • blijft een proactief woningkwaliteitsbeleid voeren; 
  • waakt erover dat alle (inter)gemeentelijke woningcontroleurs toepassing maken van de technische richtlijnen voor conformiteitsonderzoeken;
  • volgt de interpretatie van normen naar de besluiten die de minister neemt bij eventuele beroepen;
  • maakt afspraken met het Agentschap als de gemeente niet alle onderzoeken uitvoert; 
  • maakt afspraken met het Agentschap over het onderzoek van de woningen die te huur worden aangeboden aan een SVK;
  • spoort verwaarloosde woningen en gebouwen op, registreert deze en pakt de verwaarlozing aan;
  • komt haar verplichtingen na m.b.t. het leegstandregister en het bindend sociaal objectief;
  • stelt op eenvoudig verzoek binnen acht dagen het dossier of delen ervan ter beschikking van het Agentschap met het oog op de behandeling van het beroep.

Het Agentschap biedt technische vormingen aan voor de (inter)gemeentelijke woningcontroleurs en organiseert structureel overleg over de woonkwaliteitsbewaking met de gemeente die vrijgesteld werd van adviesverplichting.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen een vrijstelling voor adviesverplichting voor het nemen van besluiten tot ongeschikt-, onbewoonbaar- en overbewoondverklaringen van woningen. 
De vrijstelling van adviesverplichting wordt gevraagd voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

Artikel 2

De vrijstelling wordt niet aangevraagd voor specifieke situaties, zoals:

  • aanvragen huursubsidie;
  • huisvesting voor seizoenarbeiders;
  • woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;
  • complexe woningkwaliteitsdossiers;
  • woningkwaliteitsdossiers met vraag naar onafhankelijk advies;
  • woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

Artikel 3

Het lokaal bestuur engageert zich tot het naleven van de voorwaarden na de erkenning, zoals bepaald in Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.