Gelet op het verslag van de vorige vergadering.
Goedkeuring wordt verleend aan bovengenoemd verslag.
Uit het medisch attest d.d. 15 december 2022 blijkt dat de heer Harry Smeulders verhinderd is ingevolge medische redenen voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023. Mevrouw Helga Hoeymans zal daarom als plaatsvervanger blijven zetelen in de gemeenteraad voor de periode tot en met 31 maart 2023.
Decreet lokaal bestuur.
Raadslid Harry Smeulders is al voor de periode van 10 november 2021 t.e.m. 31 december 2022 verhinderd om zijn mandaat als raadslid uit te oefenen ingevolge medische redenen. Hij verzocht daarom de gemeenteraad om zijn vervanger aan te stellen. Mevrouw Helga Hoeymans werd in zitting van 6 december 2021 aangesteld als vervanger van Harry Smeulders.
Deze verhindering ingevolge medische redenen werd verlengd tot en met 31 december 2022 tijdens de gemeenteraadszitting van 30 augustus 2022.
De raad neemt kennis van de verlenging van verhindering ingevolge medische redenen van raadslid Harry Smeulders van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023.
De titel van ere-schepen kan toegekend om volgende redenen:
Decreet Lokaal Bestuur, art. 148.
Raadbesluit van 25 februari 2013 tot vaststelling van een reglement tot toekenning van de eretitel aan schepenen en raadsleden.
Mevr. Mai Van Thillo is schepen geweest van de gemeente Wuustwezel voor de periode 24 februari 2003 tot en met 31 december 2022.
De gemeenteraad heeft in zitting van 25 februari 2013 een reglement vastgesteld tot toekenning van de eretitel aan schepenen en raadsleden.
Voor wat betreft de eretitel van schepen gelden volgende voorwaarden:
De titel van ere-schepen van de gemeente Wuustwezel wordt verleend aan Mevr. Mai Van Thillo, De Wissel 3 bus 7, 2990 Wuustwezel.
De eretitel mag niet gevoerd worden gedurende de periode dat betrokkene:
Afschrift van dit besluit voor verder gevolg over te maken aan Mevr. Mai Van Thillo, voornoemd.
Deze dadingsovereenkomst zorgt ervoor dat:
Decreet Lokaal Bestuur.
Op 23 april 2021 deed er zich op het Groot Schietveld, een militair domein en natuurgebied gelegen op het grondgebied van BRECHT en WUUSTWEZEL een verwoestende brand voor. De brand was voorwerp van een strafrechtelijk onderzoek.
Het college van burgemeester en schepen heeft in zitting van 10 mei 2021 de beslissing genomen om:
Door zich burgerlijke partij te stellen verkrijgt men inzage in het lopende gerechtelijk onderzoek; het opzet was ook om tesamen met de gemeente Brecht te komen tot een betere nabuurschap met FOD Defensie.
Ethias heeft op 18 mei 2021 gemeld dat hun tussenkomst beperkt is tot 12.500 euro.
De totale gemeentelijke kosten bij voornoemde brand bedroegen 15.242,92 euro:
Met het oog op het bekomen van een verruimde minnelijke schikking vonden er gesprekken plaats met de FOD Defensie:
Dit alles heeft geresulteerd tot voorliggende dadingsovereenkomst.
Goedkeuring te verlenen aan de hierbijgevoegde dadingsovereenkomst af te sluiten met de gemeente Brecht en de Belgische Staat, FOD Defensie omtrent de brand op het Groot Schietveld van 23 en 24 april 2021.
Dhr. Dieter Wouters, voorzitter van de gemeenteraad en dhr. Luc Loos, algemeen directeur, worden gemachtigd om voornoemde dadingsovereenkomst te ondertekenen.
Afschrift van dit besluit voor verder gevolg over te maken aan de gemeente Brecht en het advocatenbureau GSJ.
De burgemeester meldt het volgende:
De N-VA vraagt vervolgens om hun voorliggend agendapunt in te trekken.
Decreet Lokaal Bestuur.
De gemeenteraad heeft in zitting van 5 december 2022 goedkeuring verleend om de concessieovereenkomst af te sluiten met Batopin voor de plaatsing van een geldautomaat op de parking aan de Kerkplaats te Gooreind.
Vanwege de N-VA wordt volgend voorstel ingediend:
"De N-VA-fractie wenst een punt voor de komende GR te agenderen.
Namelijk het opschorten van de beslissing - om kosteloos publieke grond ter beschikking te stellen - voor het inrichten van een geldautomaat door BATOPIN te Gooreind.
Onze argumentatie werd in de debatten al weergegeven.
Wij hebben weet dat de Belgische Mededingingsautoriteit een onderzoek opent bij Batopin. Men zal onderzoeken wat de impact van het project is op de kwaliteit van de distributie van contant geld en hoe het de depositodiensten beïnvloedt. Daarnaast gaat men ook onderzoeken of het wel koosjer is om een samenwerking op poten te zetten tussen de vier grootbanken. Kleinere banken werden mogelijks uitgesloten.
Wanneer de regels niet zijn gerespecteerd, is het volgens ons onmogelijk om hier als openbaar bestuur aan mee te werken, laat staan te faciliteren.
In afwachting van het onderzoek en de bevindingen vragen we om de beslissing die eerder op de raad werd genomen, op te schorten tot de afronding van het onderzoek. In geval van een negatief oordeel vragen we om de beslising te herroepen. We hanteren graag het voorzorgsprincipe, zodat we nadien niet met voldongen feiten zitten. Er is geen dringendheid voor Gooreind, aangezien er al een automaat staat."
Het voorstel van de N-VA-fractie tot het opschorten van het raadsbesluit van 5 december 2022 tot het plaatsen van een geldautomaat aan de parking van de Kerkplaats te Gooreind, wordt, op vraag van de N-VA-fractie, ingetrokken.
Gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een lid van de politieraad.
27 raadsleden nemen deel aan de zitting.
Elk raadslid verkrijgt één stembriefje.
Vervolgens worden de stembriefjes ingezameld.
27 stembriefjes worden ingezameld.
De voorzitter en de algemeen directeur vormen het bureau van de stemopneming.
Er wordt voorlezing gegeven van elk stembriefje.
Afgevaardigde | Aantal stemmen |
Mai Van Thillo | 27 |
Mai Van Thillo behaalt aldus de volstrekte meerderheid van de stemmen.
Gelet op de uitslag van de stemming.
Decreet lokaal bestuur.
Nieuwe gemeentewet.
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
Koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad.
Ministeriële omzendbrief van 12 november 2018 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone.
De heer Harry Smeulders biedt met zijn schrijven z.d. zijn ontslag aan als lid van de politieraad met ingang van januari 2023. Zijn opvolger betreft raadslid (en schepen) Pieter Cools doch deze meldt met zijn schrijven van 2 januari 2023 dat hij verzaakt aan dit mandaat.
Gezien er geen andere opvolger is, werd er door de partij CD&V op 18 januari 2023 een nieuwe voordrachtsakte ingediend. Hieruit blijkt dat mevr. Mai Van Thillo wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de politieraad.
Mevrouw Mai Van Thillo voldoet aan de wettelijke vereisten van verkiesbaarheid en bevindt zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheden of uitsluiting door de wet voorzien.
Kennis wordt genomen van het schrijven z.d. van de heer Harry Smeulders waarin hij meldt dat hij ontslag neemt als effectief lid van de politieraad van de meergemeentezone Grens en dit vanaf januari 2023.
Kennis wordt genomen van het schrijven d.d. 2 januari 2023 van raadslid (en schepen) Pieter Cools waarbij hij verzaakt om het mandaat in de politieraad op te nemen.
Volgende persoon is aangeduid ter vervanging van Harry Smeulders als lid in de politieraad: Mai Van Thillo, De Wissel 3 bus 7, 2990 Wuustwezel.
Akte te nemen van het feit dat Mai Van Thillo zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid.
Afschrift van dit besluit voor verder gevolg over te maken aan de politiezone Grens en de bestendige deputatie van de provincieraad van Antwerpen.
Decreet lokaal bestuur.
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), inzonderheid art. 71 (Belgisch staatsblad 5 januari 1999).
Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Omzendbrief BB 2013/8 van 18 oktober 2013 houdende de veralgemeende invoering van de beleids- en beheerscyclus.
Ministeriële omzendbrief PLP 62 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting 2023 ten behoeve van de politiezones.
De politiezone Grens bestaat uit de gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Elk van deze gemeenten doet jaarlijks een gemeentelijke bijdrage aan de politieraad van de politiezone Grens.
Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijk bijdrage van 2.721.146,00 euro, zijnde een werkingsdotatie van 2.600.196,00 euro en een investeringsdotatie van 120.950,00 euro, overgemaakt worden aan de politieraad Essen/Kalmthout/Wuustwezel.
Afschrift van dit besluit voor verder gevolg over te maken aan de politieraad Essen/Kalmthout/Wuustwezel en de gemeentelijke financiëndienst.
Omwille van de verkeersveiligheid dient deze zone te worden uitgebreid over een groter gedeelte.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement van de politie op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 inzake de aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 30 september 2019 werd het tijdelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer houdende het invoeren van een stilstaan- en parkeerverbod in de Wolfsvenweg op proef goedgekeurd.
1) Zone 30 - Wolfsvenweg schoolomgeving Berkenbeek.
Dit reglement heft alle voorgaande snelheidsreglementen op in de Wolfsvenweg vanaf de Nieuwmoerse Steenweg tot 200 meter voorbij het speelbos.
Er wordt een zone 30 ingevoerd die de straat omvat zoals beschreven in artikel 1.
De zone 30 wordt gesignaleerd aan de toegang en uitgang door respectievelijk de borden F4a en F4b.
Deze worden geplaatst op volgende locaties:
Zie signalisatieplan.
2) Zone 50 - Wolfsvenweg schoolomgeving Berkenbeek.
Er wordt een zone 50 ingevoerd die de straat omvat zoals beschreven in artikel 1.
De zone 50 wordt gesignaleerd aan de toegang en uitgang door respectievelijk de borden C43(50) met zonale geldigheid.
Deze worden geplaatst op volgende locaties:
Zie signalisatieplan.
3) Stilstaan- en parkeerverbod Wolfsvenweg schoolomgeving Berkenbeek.
Alle andersluidende, snelheidsgerelateerde verkeersborden binnen de zone bepaald in artikel 1 dienen te worden verwijderd.
Het stilstaan en parkeren is verboden in de Wolfsvenweg aan de rechterzijde komende van de Nieuwmoerse Steenweg tot over een lengte van 200 meter.
Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt met de verkeersborden E3.
Zie signalisatieplan.
Dit reglement zal kenbaar gemaakt worden op de gemeentelijke website op 3 februari 2023.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Een afschrift van dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan:
Om de doelstellingen uit het lokaal energie- en klimaatpact 2.0 te behalen heeft het gemeentebestuur de beslissing genomen over te gaan tot de aankoop van 2 elektrische deelwagens om alzo het systeem van deelwagens te promoten;
Om het systeem een kans van slagen te bieden, is het aanwezen om voorbehouden parkeerplaatsen te voorzien voor de deelwagens;
De locatie van die parkeerplaatsen kan best centraal worden genomen; aangezien de gemeentelijke diensten ook gebruik gaan maken van de deelwagens, wordt er voorgesteld de voorbehouden parkeerplaatsen te voorzien aan het gemeentehuis, Gemeentepark 1;
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement van de politie op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 inzake de aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;
Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;
Gelet op het ondertekenen door de gemeente Wuustwezel van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;
Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;
Gelet op het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024;
Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 28 augustus 2021.
Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.
Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 september 2022 houdende de gunning voor het leveren van 2 elektrische deelwagens;
Gelet op het gemeentelijk klimaatactieplan, goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 september 2022;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 5 december 2022 houdende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0;
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor elektrische deelwagens op de 2 voorbehouden parkeerplaatsen:
Gemeentehuis Wuustwezel tegenover huisnummer 15.
De verkeersborden E9a met onderbord autodelen + onderbord elektrische voertuigen worden aangebracht.
Dit reglement zal kenbaar gemaakt worden op de gemeentelijke website op 3 februari 2023.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Een afschrift van dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan:
Artikel 333 tweede lid van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de mededeling van de Provinciegouverneur ter kennis moet gebracht worden van de gemeenteraad.
Decreet Lokaal Bestuur.
De gemeenteraad heeft in zitting van 26 september 2022 goedkeuring verleend aan de zaak der wegen in het dossier "uitbreiding Hofakker". De diensten van de Provinciegouverneur hebben hieromtrent een klacht mogen ontvangen.
De Provinciegouverneur heeft op 18 oktober 2022 deze klacht overgemaakt aan het gemeentebestuur waarbij gevraagd werd om alle besluiten, het dossier, een uitgebreide toelichting en het gemeentelijk standpunt over te maken.
Op 11 november 2022 werden alle relevante zaken overgemaakt aan de Provinciegouverneur.
Met het schrijven van 8 december 2022 meldde de Provinciegouverneur dat zij in dit dossier niet bevoegd is.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van dit schrijven van de Provinciegouverneur.
Neemt kennis van het schrijven van 8 december 2022 van de Provinciegouverneur inzake een klacht tegen het raadsbesluit van 26 september 2022 omtrent de zaak der wegen in het dossier Uitbreiding Hofakker.
De gemeente wil energiebesparende maatregelen, klimaatadaptieve maatregelen, hernieuwbare energie, duurzaam leven en biodiversiteit in de gemeente stimuleren.
Uit cijfers blijkt dat:
Het beperken van energieverlies is dus belangrijk.
Ook in Wuustwezel zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar en daarom zijn klimaatadaptieve maatregelen noodzakelijk.
Groendaken leveren een aanzienlijk milieuvoordeel op naar hemelwateropvang en (geluids-)isolatie toe. Een gevelgebonden groengevel helpt om het hitte-eiland effect te temperen, heeft een akoestische meerwaarde, een positief effect op de psychologische beleving van de straat en levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Een infiltratievoorziening (putten, leidingen, wadi), hemelwaterput, regenwaterton en ontharding van voortuinen zorgt ervoor dat hemelwater terug in de bodem sijpelt en zo het grondwaterniveau op peil houdt.
De gemeente wenst de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen door het gebruik van alternatieve energie en hoogwaardige technologie aan te moedigen. Hernieuwbare energiebronnen zijn onuitputtelijk en milieuvriendelijk, maar brengen vaak een hogere investeringskost met zich mee. De toekenning van subsidies kan het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren.
Er moet prioriteit verleend worden aan de afvalvoorkoming en het hergebruik van afvalstoffen. Een kind produceert meer dan één ton restafval aan wegwerpluiers tijdens de hele luierperiode. Ook de incontinentieluiers van volwassenen komen bij het restafval. Het gebruik van herbruikbare luiers kan dit restafval doen verminderen, maar de relatieve onbekendheid en de hoge aankoopprijs van een startpakket voor herbruikbare luiers kunnen een aantal mensen afschrikken.
Het huidige verlies aan biodiversiteit en de daarmee samenhangende veranderingen in het milieu voltrekt zich sneller dan ooit tevoren. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Natuurlijke tuinafsluitingen, bloemenweides en kleine landschapselementen (KLE’s) kunnen de biodiversiteit bevorderen.
De mogelijkheid bestaat om voor bepaalde energiepremies samen te werken met de Vlaamse overheid (vanaf nu MijnVerbouwpremie). De aanvraag en controle van de aanvraag verloopt dan kosteloos via MijnVerbouwpremie. De aanvrager ontvangt dan een premie van de MijnVerbouwpremie en de gemeente betaalt aanvullend de gemeentelijke premie uit.
De gemeenteraad heeft in zitting van 2 december 2019 een subsidiereglement goedgekeurd inzake:
Besloten wordt het subsidiereglement voor duurzaamheids-, klimaat- en biodiversiteitspremies goed te keuren als volgt:
Art. 1 Definities
Art. 2 Binnen het jaarlijks beschikbare krediet, wordt een subsidie verleend voor het uitvoeren van werken en aankopen beschreven in artikel 3, 4, 5, 6 en 7. Als het aantal aanvragen het totaal in de begroting voorziene bedrag overstijgt, zal het toekennen van de subsidies verlopen in functie van de datum van aanvraag tot uitputting van het totaal in de begroting voorziene bedrag voor het betrokken dienstjaar.
De behandeling van sommige van deze premies zal verlopen via de MijnVerbouwpremie. De MijnVerbouwpremie keurt het dossier goed en betaalt haar premie uit. De gemeente betaalt aanvullend haar eigen gemeentelijke premie uit.
Art. 3 Energiebesparende maatregelen
§3.1 Dakisolatie/ zoldervloerisolatie
Voor het plaatsen van (bijkomende) dakisolatie in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van:
Indien het een onbewoonde zolder betreft, wordt de vloer van de zolder ook aanzien als dakisolatie.
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
§3.2 Buitenmuurisolatie
Voor het plaatsen van (na)isolatie van een bestaande buitenmuur in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van:
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
§3.3 Vloer- of kelderisolatie
Voor het plaatsen van (bijkomende) vloer- of kelderisolatie (isolatie op het plafond van een kelder of verluchte ruimte onder een verwarmde ruimte) in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van:
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
§3.4 Beglazing
Voor het plaatsen van nieuwe beglazing in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
Art 4 Hernieuwbare energie
§4.1 Zonneboiler
Voor het plaatsen van een zonneboiler in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van 200 euro aan aanvragers die bij de MijnVerbouwpremie onder de laagste en middelste inkomenscategorie vallen.
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd door de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
§4.2 Warmtepomp
Voor het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van 200 euro aan aanvragers die bij de MijnVerbouwpremie onder de laagste en middelste inkomenscategorie vallen.
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd door de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
§4.3 Warmtepompboiler
Voor het plaatsen van een warmtepompboiler in een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van 200 euro aan aanvragers die bij de MijnVerbouwpremie onder de laagste en middelste inkomenscategorie vallen.
De subsidie moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd door de MijnVerbouwpremie en moet ook bij hen worden aangevraagd. De gemeente zal aanvullend haar subsidie uitbetalen.
Art.5 Klimaatadaptieve maatregelen
§5.1 Groendak
Voor het plaatsen van een groendak op een particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van 10 euro/m² met een maximum van 300 euro.
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat het groendak:
Als de dakafdichting is voorzien van een recente wortelvaste dakbedekking uit EPDM-rubber, dan is de wortelkerende laag niet verplicht.
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§5.2 Gevelgebonden groengevel
Voor het plaatsen van een gevel gebonden groengevel aan een particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een subsidie toegekend van 10 euro/m² met een maximum van 200 euro.
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat de gevelgebonden groengevel:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§5.3 Infiltratievoorziening
Voor het plaatsen van een infiltratievoorziening (infiltratieput, infiltratiebuis, infiltratiebak, wadi of ander infiltratiesysteem) aan een particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een éénmalige subsidie toegekend van 200 euro. De subsidie bedraagt niet meer dan 50% van de bewezen kosten.
De infiltratievoorziening moet voldoen aan volgende voorwaarden:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§5.4 Hemelwaterput
Voor het plaatsen van een hemelwaterput aan een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een éénmalige subsidie toegekend van 200 euro.
De installatie moet voldoen aan volgende voorwaarden:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§5.5 Ontharden en vergroenen van tuinen
Voor het ontharden en vervolgens vergroenen van verharde oppervlakken op particuliere percelen wordt een subsidie toegekend van 10 euro/m² met een maximum van 200 euro. De subsidie bedraagt niet meer dan 50% van de bewezen kosten (incl. afvoer van verhardingen).
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§5.6 Regenwaterton
Voor de aankoop van een regenwaterton wordt éénmalig per woonadres een subsidie toegekend van 25 euro.
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
Art. 6 Duurzaam leven
§6.1 Herbruikbare luiers en herbruikbaar incontinentiemateriaal
Voor de aankoop of huur van een pakket herbruikbare luiers en herbruikbaar incontinentiemateriaal en bijhorende benodigdheden (luiers, inleggers, overbroekjes) wordt een subsidie toegekend van 50% van de gefactureerde kosten (inclusief BTW) met een maximum van 100 euro per persoon.
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§6.2 Tuincompostvat, -bak of aanbouwmodule
De aankoop van een tuincompostvat, -bak of aanbouwmodule via het recyclagepark wordt gesubsidieerd voor 50% van de aankoopprijs.
Subsidie is maximaal één keer per adres aan te vragen voor een compostvat, één keer voor een compostbak en twee keer voor een aanbouwmodule.
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§6.3 Buiten gebruik stellen stookolietank
Voor het buiten gebruik stellen van een stookolietank is er een subsidie van 150 euro per adres.
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
Art. 7 Biodiversiteit
§7.1 Natuurlijke tuinafsluiting
Voor het vervangen van gesloten perceel afsluitingen (draadafsluitingen, houten afsluitingen, …) door natuurlijke perceel afsluitingen (hagen, vlechthagen, …) wordt een subsidie toegekend van 5 euro/lm met een maximum van 100 euro.
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§7.2 Zwaluwnesten
Voor het beschermen en in stand houden van zwaluwnesten van huis-, boeren- en gierzwaluwen wordt jaarlijks een subsidie toegekend van:
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§7.3 Inzaaien van bloemenweide
Voor het inzaaien van een braakliggend perceel met een meerjarig bij- en insectenvriendelijk bloemenmengsel wordt een subsidie toegekend van 50 euro.
De subsidie wordt toegekend op voorwaarde dat:
De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.
§7.4 Kleine Landschapselementen
Voor de aanleg van KLE’s in landelijke gebieden en die niet in aanmerking komen voor subsidiëring via de beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij wordt er een subsidie verleend voor:
De subsidie voor de aanleg van kleine landschapselementen wordt éénmalig uitgekeerd met een maximum van 250,00 euro per aanvrager per jaar.
Welke werken komen in aanmerking:
Voorwaarden:
Art.8 Aanvrager
De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.
De aanvrager dient gerechtigd te zijn tot het uitvoeren van de werken waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
De subsidies kunnen aangevraagd worden door:
De subsidie voorzien in artikel 6.1 herbruikbare luiers en incontinentiemateriaal dient te worden aangevraagd door de vader, moeder of de wettelijke voogd van het kind (herbruikbare luiers) of de (verzorgende van de) incontinente persoon (herbruikbaar incontinentiemateriaal).
Art. 9 Aanvraagformulier
De aanvraag van een subsidie voor dakisolatie/zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, beglazing, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler verloopt via de MijnVerbouwpremie. De aanvrager dient de aanvraag in bij de MijnVerbouwpremie. De gemeente ontvangt van de Vlaamse Overheid de nodige gegevens om over te gaan tot de betaling van de aanvullende gemeentelijke premie.
De aanvraag van een subsidie voor groendak, gevelgebonden groengevel, ontharden en vergroenen van tuinen, regenwaterton, herbruikbare luiers en incontinentiemateriaal, natuurlijke tuinafsluiting, zwaluwnesten, inzaaien bloemenweide, buiten gebruik stellen stookolietanks, infiltratievoorziening, hemelwaterput en KLE’s wordt ingediend bij de gemeente d.m.v. het daartoe bestemde aanvraagformulier (online via de website van de gemeente of via de dienst duurzaamheid/ landschap). Als de aanvrager geen eigenaar is, dient de eigenaar het aanvraagformulier voor akkoord mee te ondertekenen.
Art. 10 Termijn
De premieaanvraag dient te gebeuren ten laatste 1 jaar na factuurdatum of na de datum vermeld op het aankoopbewijs op naam of volgens de voorwaarden van MijnVerbouwpremie als deze hiervan afwijken.
Art. 11 Bewijsstukken
De facturen moeten gedetailleerd worden opgemaakt op datum, naam van de aanvrager van de subsidie en met vermelding van het adres waar de werken zijn uitgevoerd. Bij een verzamelfactuur moet men duidelijk kunnen afleiden welke bedragen op welke installaties betrekking hebben.
Voor de subsidies voorzien in artikel 5.5 ontharden en vergroenen van tuinen en artikel 5.6 regenwaterton, artikel 6.1 herbruikbare luiers en herbruikbaar incontinentiemateriaal, artikel 6.2 tuincompostvat, -bak en aanbouwmodule en artikel 7 biodiversiteit kan een aankoopbewijs op naam en datum volstaan. Bestelbonnen, leveringsbons en kastickets worden niet als aankoopbewijs aanvaard.
Voor de subsidies voorzien in artikel 5.1 groendak, artikel 5.2 gevelgebonden groengevel, artikel 5.5 ontharden en vergroenen van tuinen, artikel 7.1 natuurlijke tuinafsluitingen en artikel 7.3 inzaaien van bloemenweide dienen er duidelijke foto’s van de situatie zowel voor als na de werken te worden toegevoegd.
Voor de subsidies voorzien in artikel 5.1 groendak en artikel 5.2 gevelgebonden groengevel dient er een infofiche met de specificaties van het groendak of gevelgebonden groengevel te worden toegevoegd.
Voor de subsidies voorzien in artikel 5.3 infiltratievoorziening, artikel 5.4 hemelwaterput, artikel 5.5 ontharden en vergroenen van tuinen, artikel 7.1 natuurlijke tuinafsluitingen en artikel 7.3 inzaaien van bloemenweide dient er een plan van het perceel te worden toegevoegd met daarop aangeduid waar het aangevraagde zich bevindt en wat de afmetingen zijn.
Voor de subsidie voorzien in artikel 6.3 buiten gebruik stellen stookolietanks moeten volgende documenten worden toegevoegd:
Voor de subsidie voorzien in artikel 7.4 kleine landschapselementen moeten volgende documenten worden toegevoegd:
Art. 12 Plaatsing
Enkel werken die uitgevoerd worden in wettelijk vergunde gebouwen of percelen die volledig op het grondgebied van Wuustwezel liggen komen in aanmerking voor subsidie. Er moet aan alle geldende vergunningsvoorwaarden voldaan zijn.
Enkel installaties en werken waarvoor, indien nodig, een geldige omgevingsvergunning is afgeleverd komen in aanmerking voor subsidies. De subsidie geldt enkel voor investeringen die niet verplicht werden of opgelegd worden door een omgevingsvergunning.
Voor de investeringen m.b.t. artikel 3.1 dakisolatie, artikel 3.2 muurisolatie, artikel 3.3 vloerisolatie, §3.4 beglazing, artikel 4.1 zonneboiler, artikel 4.2 warmtepomp en artikel 4.3 warmtepompboiler geldt dat deze moeten geplaatst worden door een aannemer.
Art. 13 Controle
De aanvrager geeft toelating aan een bevoegd ambtenaar of door de gemeente gemandateerd controleur om de toepassing van dit reglement ter plaatse te controleren.
Art. 14 Subsidiebedrag
Het subsidiebedrag kan nooit groter zijn dan de som van de factuurbedragen en de plaatsing, inclusief btw.
De subsidie is ook slechts éénmaal per adres aan te vragen tenzij:
Art. 15 Toekenning
Het bestuur houdt zich het recht voor een subsidie niet toe te kennen als er discussie bestaat over de interpretatie van de subsidievoorschriften, zoals beschreven in dit reglement.
Art. 16 Cumuleerbaar
De verschillende subsidies zijn met elkaar cumuleerbaar zolang zij niet hetzelfde voorwerp bevatten.
Besloten wordt voor de verwerking van deze duurzaamheidspremies samen te werken met de MijnVerbouwpremie.
Dit besluit is van kracht met ingang van 1 januari 2023 en vervangt alle voorgaande reglementen. Als overgangsmaatregel kunnen aanvragen in het kader van de subsidiereglementen:
nog ingediend worden tot 30 april 2023.
Dit subsidiereglement wordt bekend gemaakt conform het Decreet Lokaal Bestuur.
Betrokken grondafstanden vloeien voort uit eerdere opgelegde voorwaarden in de aan Frans Rombaut BVBA d.d. 15 november 2010 verleende verkavelingsvergunning (binnengebied Morellaan - Vijverdreef ZN).
Gelet op de voorwaarden van voornoemde verkavelingsvergunning: "De bedding van de volledig uitgeruste weg met nutsleidingen, alsook de zones voor openbaar groen, zoals aangeduid op het plan van grondafstand, worden gratis aan de gemeente afgestaan na de definitieve aanvaarding van de uitgevoerde werken."
Decreet lokaal bestuur.
Verkavelingsvergunning van 15 november 2010.
Om reden van openbaar nut wordt een grondafstand uitgevoerd voor de percelen gelegen langs de verkaveling binnengebied Morellaan - Vijverdreef ZN, kadastraal gekend 2e afd., sectie F, nr. 83 C 30 - 83 A 30 - 83 E 31 - 83 B 30.
Er werd een opmetingsplan opgesteld d.d. 12 november 2014, aangepast d.d. 9 juli 2020, door landmeter Frans Rombaut, Kerkplaats 46 bus 6, 2990 Wuustwezel, met aanduiding van de bewuste zones, kadastraal gekend 2e afd., sectie F, nr. 83 C 30 - 83 A 30 - 83 B 30, waaruit blijkt dat de percelen in te nemen grond respectievelijk 5.698,24 m², 1.156,48 m² en 747,28 m² groot zijn.
Er werd een opmetingsplan opgesteld d.d. 12 november 2014, aangepast d.d. 2 maart 2021, door landmeter Frans Rombaut, Sint Jozefsplein 23, 2990 Wuustwezel, met aanduiding van de bewuste zone, kadastraal gekend 2e afd., sectie F, nr. 83 E 31, waaruit blijkt dat het perceel in te nemen grond 91,00 m² groot is.
Er werd een ontwerpakte ‘Kosteloze Grondafstand’ opgemaakt door notariaat Tom en Jan Coppens, Cingel 14, 2350 Vosselaar, voor de percelen gelegen langs de verkaveling binnengebied Morellaan - Vijverdreef ZN.
Goedkeuring wordt verleend aan de ontwerpakte ‘Kosteloze Grondafstand’ zoals opgemaakt door notariaat Tom en Jan Coppens, Cingel 14, 2350 Vosselaar, voor de percelen gelegen langs de verkaveling binnengebied Morellaan - Vijverdreef ZN.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte van grondafstand namens het gemeentebestuur te ondertekenen.
Met het schrijven van 12 januari 2023 van de vzw WoonZORG Wuustwezel wordt gemeld dat de algemene vergadering plaats vindt op 31 januari 2023 om 17u00 in WZC Amandina, Bredabaan 737 te 2990 Wuustwezel.
De raad bepaalt het mandaat van de aangeduide raadsleden in de algemene vergadering van 31 januari 2023.
Met het schrijven van 12 januari 2023 werd volgende agenda voor de algemene vergadering van 31 januari 2023 voorgesteld:
Decreet lokaal bestuur.
Besluit van de gemeenteraad van 21 december 2017 tot deelname aan de vzw WoonZORG Wuustwezel.
Statuten van vzw WoonZORG Wuustwezel.
Lokaal bestuur Wuustwezel is lid van vzw WoonZORG Wuustwezel. De regelgeving inzake verenigingen van maatschappelijk welzijn is van toepassing. Dit betekent dat de raadsleden steeds handelen volgens de instructies van de raad.
De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de algemene vergadering van de vzw WoonZORG Wuustwezel die zal gehouden worden op dinsdag 31 januari 2023 om 17.00 uur in WZC Amandina, Bredabaan 737 te 2990 Wuustwezel evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
De vertegenwoordiger van de gemeente, mevr. Katrin Kempenaers, die met een afzonderlijk besluit van 28 januari 2019, werd benoemd, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van de vzw WoonZORG van 31 januari 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Op vraag van diverse raadsleden werden volgende zaken besproken in het vragenkwartiertje.