Terug2023_GR_00066 - Toepassing Gemeentewegendecreet en vaststelling zaak der wegen voor het dossier Testersdreef 44 – Het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning.

Gepubliceerd op 27/06/2023
Gemeenteraad
ma 22/05/2023 - 20:00 Raadzaal van GC Blommaert, Gemeentepark 22, 2990 Wuustwezel
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter; May Aernouts, Schepen; Kris Van Looveren, Schepen; Rit Luyckx, Schepen; Pieter Cools, Schepen; Ilke Pompen, Schepen; Katrin Kempenaers, Schepen; Sus Vissers, Raadslid; Mai Van Thillo, Raadslid; Lynn Vermeiren, Raadslid; Els Van Hasselt, Raadslid; Roger Aernouts, Raadslid; Thijs Ruts, Raadslid; Glenn Verelst, Raadslid; Jan Van Looveren, Raadslid; Jan Cools, Raadslid; Jens Stoffelen, Raadslid; Werner Vanden Eynden, Raadslid; Martine Deruytter, Raadslid; Petra Laccroix, Raadslid; Carrera Neefs, Raadslid; Marc Vorsselmans; Bruno Fiesack, Raadslid; Helga Hoeymans; Luc Loos, algemeen directeur

Verontschuldigd

Koen Van Putte, Raadslid; Marc Vanden Branden, Raadslid; Jasmijn Meirsman, Raadslid

Secretaris

Luc Loos, algemeen directeur

Voorzitter

Dieter Wouters, Burgemeester - Voorzitter
2023_GR_00066 - Toepassing Gemeentewegendecreet en vaststelling zaak der wegen voor het dossier Testersdreef 44 – Het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning. 2023_GR_00066 - Toepassing Gemeentewegendecreet en vaststelling zaak der wegen voor het dossier Testersdreef 44 – Het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning.

Motivering

Motivering

Beoordeling:

In de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt door de aanvrager een ontwerp van rooilijnplan toegevoegd. Het voornemen tot opening van een deel van het gemeentelijk wegennet geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen; derhalve moet voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag aan deze artikels getoetst worden: 

Artikel 3 

Door de inplanting van de zone voor hoofdgebouw, de zone voor carport, de zone voor oprit en de bouwvrije voortuinstrook is op het perceel van de aanvraag slechts 1 functionele inrit voorzien. De nieuwe trage verbinding kent geen opmerkelijke conflictpunten met het gemotoriseerd verkeer.  De aansluiting van de door de aanvrager gewenste ontwikkeling doorstaat de toets van de doelstelling van het Gemeentewegendecreet aangezien de ontsluiting van de voorgestelde ontwikkeling als veilig kan worden beschouwd.

Artikel 4

1° Door het kosteloos overdragen van lot B, zoals vastgesteld door middel van het rooilijnplan dd. 25 januari 2023, kan er een nieuwe trage verbinding gerealiseerd worden. Er kan met andere woorden een trage verbinding gerealiseerd worden van de Testersdreef naar de Oude Baan en Goorbosstraat waardoor fietsers en voetgangers in bepaalde richtingen het kruispunt van de Oude Baan en de Goorbosstraat kunnen vermijden.

2° De aanvrager motiveert dat de voorziene gemeenteweg, conform de besprekingen met de Gemeente Wuustwezel, wordt voorgesteld om de trage assen te realiseren. De voorliggende aanvraag werd voldoende gemotiveerd rekening houdende met het uitzonderingsbeginsel. 

3° De voorgestelde aanvraag ontsluit alle aanpalende percelen op een correcte wijze en creëert voor de percelen palende aan het toekomstige openbaar domein geen veiligheidsrisico. 

4° Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief beperkt. 

5° Het voorgestelde ontwerp is conform de beleidsvisie van de Gemeente Wuustwezel daar een veilige verbinding voor de zwakke weggebruikers gerealiseerd zal worden.

Artikel 12 van het decreet Gemeentewegen maakt het mogelijk om de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg op te nemen in een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, op voorwaarde dat het gevraagde past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt volgens het decreet slechts voor zover de omgevingsaanvraag een ontwerp van rooilijnplan bevat, dat voldoet aan de decretale eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover de aanvraag een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat. Voorliggende aanvraag bevat een rooilijnplan en de gemeenteraad kan derhalve een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

Het eerste openbaar onderzoek met betrekking tot de omgevingsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen liep van 4 januari 2023 tot en met 2 februari 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift beschrijft geen enkel element dat betrekking heeft op de toepassing van het Gemeentewegendecreet. De elementen in het bezwaarschrift zijn enkel  burgerrechtelijk/financieel/contractueel van aard.

Het tweede openbaar onderzoek, in kader van het aanvaarde wijzigingsverzoek, met betrekking tot de omgevingsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen liep van 8 maart 2023 tot en met 6 april 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift beschrijft geen enkel element dat betrekking heeft op de toepassing van het Gemeentewegendecreet. De elementen in het bezwaarschrift zijn enkel burgerrechtelijk/financieel/contractueel van aard.

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. Het is tevens de uitdrukkelijke bevoegdheid van de gemeente om de ligging en de breedte van de gemeentewegen op haar grondgebied vast te leggen in gemeentelijke rooilijnplannen, dit ongeacht de eigenaar van de grond. 

De aanvraag voorziet de overdracht naar het openbaar domein van het gele lot B van 35,00 m² en de vastlegging van de rooilijn zoals vastgesteld op het bijgevoegde rooilijnplan dd. 25 januari 2023.

De aanvraag voorziet de vastlegging van de rooilijn voor wat betreft de te realiseren trage verbinding Testersdreef – Oude Baan – Goorbosstraat.

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen; 

Juridische grond

De aanvraag gekend als omgevingsproject (OMV_2022163892) werd ingediend door Michelle Koch.

Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen; 

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening; 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening; Gelet op het Omgevingsdecreet, in het bijzonder op artikel 31: 

“§1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. §2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is, die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

Gelet op het Omgevingsbesluit, in het bijzonder op artikel 47: 

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.” 

Gelet op de toelichting bij het Omgevingsdecreet en -besluit: 

“Het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen; de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep; 

de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag; 

de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.” 

Gelet op de bepalingen dat elke beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen en dat elke aanvraag aan deze artikels getoetst dient te worden: 

Artikel 3 (01/09/2019 - …) 

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op: 

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau; 

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak. 

Artikel 4 (01/09/2019 - …) 

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes: 

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang; 

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd; 

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen; 

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. 

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

De omgevingsvergunningsaanvraag voor het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning gekend als OMV_2022163892 werd ingediend door Michelle Koch ter plaatse Testersdreef 44 bij de gemeente Wuustwezel op 8 december 2022.

De aanvraag is volgens het geldende gewestplan gelegen in woongebied.

De omgevingsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning waarbij eveneens een stuk grond (lot B) met een oppervlakte van 35,00 m² kosteloos wordt overgedragen aan het openbaar domein.

Het voorliggende project kent een aspect dewelke onderhevig is aan de toepassing van het decreet Gemeentewegen en heeft te maken met de realisatie van het project en met het realiseren van de trage verbinding Testersdreef – Oude Baan – Goorbosstraat.

Bij de aanvraag werd een rooilijnplan gevoegd, waar in één kleur een traject werd uitgezet:

  • Betreffende de gele arcering (Lot B) met betrekking tot de Testersdreef en de trage verbinding naar de Oude Baan en Goorbosstraat.
  • Dit lot dient te worden overdragen naar het openbaar domein om de trage verbinding tot stand te brengen van de Oude Baan en Goorbosstraat naar de Testersdreef. Het betreft een lot van 35,00 m². 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

§1. De rooilijn voor het gedeelte van de Testersdreef, lot B, (gele arcering) waarop het rooilijnplan d.d. 25 januari 2023 zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met kenmerk OMV_2022163892 (gemeentelijk kenmerk 2022-VK-0831) wordt vastgelegd volgens datzelfde rooilijnplan.  

Artikel 2

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de kosteloze grondoverdracht aan het openbaar domein en de daarmee verbonden aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg zoals aangeduid op het bijgevoegde ontwerp d.d. 25 januari 2023 (gele arcering) zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning met kenmerk OMV_2022163892 (gemeentelijk kenmerk 2022-VK-0831) goed.   

Het lot B (gele arcering) kan worden beschreven als 35,00 m² groot, en voorzien ter realisatie van de trage verbinding van de Testersdreef, bestemd voor gratis grondafstand. Dit gedeelte zal gratis worden afgestaan aan gemeente Wuustwezel om gevoegd te worden bij het openbaar domein. Voor dit gedeelte van het plangebied wordt de rooilijn van de Testersdreef juridisch vastgelegd door middel van bijgevoegd rooilijnplan.

Artikel 3

De aanvrager dient een negatief bodemattest voor te leggen dat betrekking heeft op de hierbij af te stane gronden, afgeleverd door OVAM.

De afstanddoener verklaart dat hij geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan het gemeentebestuur van Wuustwezel of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruikersbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Artikel 4

De grondafstand dient uiterlijk bij het afleveren van het verkavelingsattest te gebeuren en dit voorafgaand aan de effectieve afgifte van het verkavelingsattest.

Alle kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn ten laste van de ontwikkelaar.

De ontwikkelaar dient een afschrift van de notariële akte te bezorgen aan de gemeente Wuustwezel om aan te tonen dat deze voorwaarde werd nageleefd.

Artikel 5

§1. Tegen onderhavige beslissing is overeenkomstig de artn. 24 en 25 van het decreet Gemeentewegen administratief beroep mogelijk bij de Vlaamse Regering.

§2. Conform de artn. 31/1 en 56 van het Omgevingsdecreet dient eerst een beroep ingesteld te worden tegen de beslissing van de gemeenteraad aangaande de “zaak der wegen” en vervolgens tegen de beslissing aangaande de omgevingsvergunning.

Artikel 6

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

-        wanneer de omgevingsvergunningsaanvraag voor het rooien van bomen, het slopen van de bestaande constructies en het verkavelen van een perceel grond met het oog op het creëren van 1 lot voor een vrijstaande ééngezinswoning met kenmerk OMV_2022163892 (gemeentelijk kenmerk 2022-VK-0831) niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

-        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.