Zoals blijkt uit het bijgevoegde rooilijnplan, wordt het op te heffen tracé aan alle zijden omsloten door kadastrale percelen met éénzelfde eigenaar. De ontsluiting van de aangrenzende percelen komt door de wijziging dan ook geenszins in het gedrang én de landbouwbestemming van de percelen maakt dat er redelijkerwijs geen bijkomende ontsluitingsnood kan ontstaan.
Het betrokken wegtracé verkeert in slechte staat en dient vervangen te worden in het kader van de decretale beheertaak van de Gemeente. Vermits deze weg geen publieke doorgangsfunctie heeft en de aangelande percelen alle dezelfde eigenaar hebben, meent de Gemeente met de uitvoering van deze noodzakelijke werken het algemeen belang niet te behartigen. Daarom gaat de voorkeur uit naar opheffing van dit wegtracé als gemeenteweg. De opheffing van het wegtracé en de verkoop van de grondoppervlakte – desgevallend op grond van het decretaal voorkeurrecht aan de aangelande eigenaar – verlost de Gemeente van de kosten van beheer en genereert integendeel een inkomst. Gezien het feit dat er geen verbindende functie is die in het gedrang komt en gezien het feit dat de toegang tot de percelen gegarandeerd blijft, kan de opheffing als uitzonderingsmaatregel en in overeenstemming met artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen overwogen worden.
Uit het schrijven van 31 maart 2023 blijkt dat de aangelande eigenaar (Bart Van den Bergh) van de percelen gelegen ten kadaster gekend onder sectie F nr. 294N, sectie F nr 312A en sectie F nr. 318C bereid is om de grondoppervlakte in te kopen. Het in bijlage gevoegde nieuwe rooilijnplan draagt in dat opzicht dan ook bij tot een efficiënt gemeentelijk wegbeheer.
Het ontwerp-rooilijnplan heeft in openbaar onderzoek gelegen van 6 april 2023 tot en met 5 mei 2023:
Daarom wordt aan de gemeenteraad gevraagd de definitieve vaststelling van het rooilijnplan (met waardebepaling volgens het schattingsverslag van 28 januari 2023 van landmeter Jan Van Santvliet) ter opheffing van een stuk wegenis te Akkerveken goed te keuren.
Decreet Lokaal Bestuur.
Gemeentewegendecreet, inzonderheid de artikelen 20 tem 23 en 29.
Het wegtracé dat met onderhavig besluit wordt opgeheven (zie rooilijnplan in bijlage), verschijnt in de Atlas der Buurtwegen van 1841 als doodlopende buurtweg n°60. Vermits deze atlas geldt als rooilijnplan, is dit wegsegment een gemeenteweg in de zin van het huidige Decreet Gemeentewegen van 3 mei 2019. Op heden blijkt echter dat deze grondstrook op de Atlas nog steeds een doodlopende weg is hoewel dat deze weg aldus geen publieke verkeersfunctie heeft. Het gaat dus louter formeel om een publieke weg, die buiten het toedoen van de aangelande eigenaar om geen doorgangsfunctie heeft.
De gemeenteraad heeft in zitting van 27 maart 2023 de voorlopige vaststelling gedaan van het rooilijnplan tot opheffing van een stuk wegenis te Akkerveken.
Dit rooilijnplan werd in openbaar onderzoek gelegd gedurende de periode van 6 april 2023 tot en met 5 mei 2023. Uit het proces-verbaal van sluiting van dit openbaar onderzoek blijkt dat er geen bezwaarschriften zijn toegekomen.
Het hierbijgevoegde ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan (met waardebepaling volgens het schattingsverslag van 28 januari 2023) tot opheffing van een stuk wegenis te Akkerveken, ten kadaster gekend als Wuustwezel, 2de Afd sectie F, deel openbaar domein, zoals opgemaakt door Landmeter Jan Van Santvliet, Bredabaan 588, 2990 Wuustwezel, wordt definitief vastgesteld.
Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het definitieve ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een bekendmaking van 30 d. welke wordt aangekondigd door:
Tegen het besluit van de gemeenteraad kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, Dept. Omgeving, Koning Albert II laan 20/8, 1000 Brussel, binnen een termijn van 30 d. die ingaat de dag nadat de beslissing werd betekend aan de Vlaamse overheid; de indiener van het beroep moet gelijktijdig een afschrift van het beroepsschrift bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen.
Als de gemeente niet binnen een termijn van 30 d op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website. Het besluit heeft uitwerking 14 d na de bekendmaking.