De oprichting van een interlokale vereniging is noodzakelijk om de samenwerking tussen Wuustwezel en Essen te formaliseren en het aanbieden van onderwijs binnen het domein beeldende- en audiovisuele kunsten in Essen te ondersteunen.
De rechtsbasis voor de oprichting van een interlokale vereniging bevindt zich in het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 388. Dit decreet stelt dat intergemeentelijke samenwerking moet plaatsvinden conform de bepalingen van het decreet wanneer het volledige ambtsgebied van de gemeenten binnen het Vlaamse Gewest valt.
De lichtste vorm van intergemeentelijke samenwerking, namelijk de interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid, kan worden opgericht tijdens de sperperiode (einde legislatuur).
De personeelskosten tijdens de programmatie zullen gedragen worden door de gemeente Essen, terwijl de exploitatiekosten en overheadkosten binnen de financiële afspraken van de interlokale vereniging worden opgenomen.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 388.
Decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.
Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs ("het organisatiebesluit).
Schrijven van 24 mei 2024 van AGODI (Agentschap voor Onderwijsdiensten) met de melding dat de minister op 24 mei 2024 volgende onderwijsbevoegdheden toekent met ingang vanaf 1 september 2024: Domein Beeldende en Audiovisuele kunsten, cluster 1: de opties beeldatelier in de eerste, tweede en derde graad.
Tot en met het schooljaar 2019-2020 was er een intergemeentelijke samenwerking (Academie Noord genaamd) tussen de gemeentes: Brasschaat, Stabroek, Schilde en Wuustwezel. Concreet betekent dit dat Academie Noord (gemeente Brasschaat als beherende gemeente) lessen DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) organiseert binnen het domein beeldende en audiovisuele kunsten met als vestigingsplaatsen: Wuustwezel in GC Blommaert en in Gooreind Vormingscentrum ’t Gasthuis.
Administratief organiseerde de Gemeentelijke Academie voor Muziek Woord en dans Wuustwezel de inschrijvingen, de eindtentoonstelling en proclamatie.
De onkosten aan Academie Noord bedroegen toen ongeveer jaarlijks €12 000 aan Academie Noord. (Directeursloon, administratief loon, vervoersonkosten, werkingsmiddelen,…).
Binnen het nieuwe decreet buitenschoolse opvang, waar het lokaal bestuur de regierol in krijgt vanaf 2021, kunnen we ook in overleg met de scholen een naschools aanbod aanbieden, voor de inwoners van Wuustwezel kunnen we dan ook een 3de graad inrichten.
Sedert het nieuwe decreet DKO (2018) is de programmatiestop opgegeven en kan men terug uitbreiden in het aanbod van de academie. Een overheveling zorgt ervoor dat enkel de rationalisatienorm moet behaald worden door uitbreiding van vestigingsplaatsen. De opzeg en de verlenging van de intergemeentelijke samenwerking loopt niet gelijktijdig. In de maand december 2019 was er nog onduidelijkheid over het beleid van de academie, was er nog geen toetsing binnen het personeel gebeurd, was er nog geen financieel onderzoek gebeurd. Door de Corona was het ook aangewezen om de inschrijvingscijfers af te wachten in september 2020. Alsook de invulling van het gemeentelijk decreet naschoolse opvang was op dat moment niet volledig duidelijk.
Om de studiecontinuïteit van de leerlingen te borgen is het samenwerkingscontract blijven doorlopen en hernieuwd in augustus 2020.
De gemeente Schilde is per 1 september 2021 uitgestapt uit de intergemeentelijke samenwerking met Academie Noord en is aangesloten bij de Kunstenacademie Wijnegem.
De gemeente Essen is in het schooljaar 2020 uit de intergemeentelijke samenwerking gestapt, maar heeft geen onderwijsbevoegdheid gekregen. Daardoor financiert de gemeente Essen momenteel zelf het onderwijs. De gemeente Essen heeft de gemeente Wuustwezel dan ook al gecontacteerd om samen te werken en hierdoor de rationalisatienormen te behalen.
Aldus heeft de gemeenteraad in zitting van 21 december 2020 de beslissing genomen om uit te treden uit de Intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst Academie Noord, regionale academie voor beeldende en audiovisuele kunsten en een overheveling aan te vragen van de structuuronderdelen van de 1ste en 2de graad van de vestigingsplaatsen Wuustwezel en Gooreind.
De oprichting van een eigen afdeling Beeldende Kunsten heeft volgende voordelen:
Vanaf 2021 werd elk jaar een aanvraag tot programmatie van het domein beeldende- en audiovisuele kunsten voor de Gemeentelijke Academie Wuustwezel ingediend in samenwerking met de gemeente Essen. In afwachting van een goedkeuring financierde de gemeente Wuustwezel zelf de personeelskosten voor de afdeling Beeldende Kunsten.
Met het schrijven van 24 mei 2024 van AGODI (Agentschap voor Onderwijsdiensten) werd gemeld dat de minister op 24 mei 2024 volgende onderwijsbevoegdheden toekent met ingang vanaf 1 september 2024: Domein Beeldende en Audiovisuele kunsten, cluster 1: de opties beeldatelier in de eerste, tweede en derde graad. De minister heeft de vestigingsplaatsen binnen de gemeenten Wuustwezel en Essen goedgekeurd.
Om te voldoen aan de programmatienorm van 300 leerlingen binnen 8 jaar, zullen er op het grondgebied van de gemeente Essen lessen worden aangeboden vanuit de Gemeentelijke Kunstacademie Wuustwezel. Er zal dus een interlokale vereniging moeten opgericht worden.
De gemeenteraad keurt de oprichting van de interlokale vereniging "Beeldacademie Wuustwezel-Essen" zonder rechtspersoonlijkheid, in samenwerking met de gemeente Essen goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Essen goed, zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit.