Om de verkeersveiligheid en het fietscomfort voor fietsers te verbeteren lijkt het aangewezen de Biest om te vormen tot fietszone.
Het autogebruik wordt beperkt door het karakter en de inrichting van de fietszone. In fietszones mogen de fietsers de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting (en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen). Motorvoertuigen hebben toegang tot fietszones. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietszone nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Overwegende dat de te reglementeren wegen behoren tot de gemeentewegen.
Wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement van de politie op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 inzake de aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Na een inspraakvergadering met bewoners en belanghebbenden is het definitieve ontwerp voor de heraanleg van Biest in 2024 vastgesteld. De input is verwerkt in het ontwerp, wat heeft geleid tot breed draagvlak. De plannen zijn gericht op het creëren van een veilige, groene en leefbare omgeving voor alle gebruikers.
Eenrichtingsverkeer voor meer verkeersveiligheid
Om het verkeer overzichtelijker en veiliger te maken, wordt de straat voortaan ingericht als een eenrichtingsstraat. Dit vermindert de verkeersdrukte en biedt meer ruimte voor andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.
Fietszone centraal
Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is de introductie van een fietszone. Hier hebben fietsers altijd voorrang, en gemotoriseerd verkeer mag slechts stapvoets rijden. Dit sluit aan bij de ambitie om duurzaam vervoer te stimuleren en de straat aantrekkelijker te maken voor actieve weggebruikers.
Meer groen
Om de leefkwaliteit te verhogen, wordt ook ingezet op vergroening van de straat. Nieuwe bomen en groenzones werden aangelegd, wat niet alleen zorgt voor een aangenamer straatbeeld, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en het klimaatbestendiger maken van de omgeving.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 16 december 2024 politiereglementen goedgekeurd om een proefopstelling in te voeren voor het inrichten van een eenrichtingsstraat en fietszone in Biest.
Biest te 2990 Wuustwezel wordt omgevormd tot fietszone.
Hiertoe worden in Biest de verkeersborden F111 (begin fietszone) en F113 (einde fietszone) geplaatst op volgende locaties:
Bord F111
- Biest: rijrichting Bredabaan
* na kruispunt Dorpsstraat
- Fietsstraatje Biest: rijrichting Biest
* ter hoogte van perceelgrens van huisnummer 25
- Biest: rijrichting Dorpsstraat
* na kruispunt Bredabaan
Bord F113
- Biest: rijrichting Dorpsstraat
* voor kruispunt Dorpsstraat
- Fietsstraatje Biest: rijrichting Dorpsstraat
* ter hoogte van perceelgrens van huisnummer 25
- Biest: rijrichting Bredabaan
* voor kruispunt Bredabaan
(zie signalisatieplan in bijlage)
Dit reglement zal kenbaar gemaakt worden op de gemeentelijke website op 31 januari 2025.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Een afschrift van dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan: