Door de assistentiewoningen om te vormen naar sociale assistentiewoningen wordt het beheer van de woningen overgedragen aan de woonmaatschappij. Voor sociale assistentiewoningen gelden wat betreft de huur de regels van het sociaal huurstelsel. Momenteel zijn er buiten de decretale voorwaarden geen specifieke voorwaarden bij een opname in de groepen van assistentiewoningen van het OCMW. Er is wel een afwijkende regeling voor de gemeenschappelijke ruimte.
Er zijn geen inhoudelijke verschillen inzake erkenning, werking en kwaliteitsnormen tussen groepen van assistentiewoningen en sociale assistentiewoningen. Wel vervalt de opnameovereenkomst en zullen de bewoners een huurovereenkomst afsluiten voor de assistentiewoning. Met het OCMW sluiten de bewoners een zorg- en dienstverleningsovereenkomst af. We verwachten eenzelfde instroom zoals in het verleden. In de samenwerkingsovereenkomst zijn er overgangsregels bepaald, bijvoorbeeld wanneer een bewoner niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting.
Er dient geïnvesteerd in een grondige renovatie of een nieuwbouw omdat de woningen 30 jaar oud zijn en omwille van de gewijzigde regelgeving maar ook omwille van de verstrengde normen inzake isolatie. Tegen 2034 dienen de infrastructurele normen voor assistentiewoningen, bepaald in de woonzorgdecreet, in orde te zijn. Bij de bouw van de huidige woningen (in 1993) kon het OCMW beroep doen op subsidies. Dat is nu niet meer het geval. Er is enkel een mogelijkheid om een verlaagd BTW-tarief te bekomen. Indien het OCMW met eigen middelen dient te investeren, zal de ligdagprijs substantieel stijgen. Gezien we een ligdagprijs willen handhaven die betaalbaar is voor de groep van kwetsbare ouderen, is dit geen optie. De enige manier om een betaalbare prijs te behouden voor onze doelgroep is de overgang naar sociale assistentiewoningen.
Er is al een toelichting gegeven aan de huidige bewoners, na de toelichting die werd gegeven aan de OCMW-raadsleden op 27 maart 2023. Na deze beslissing voorzien we de nog informatie voor de mensen die momenteel op de wachtlijst staan voor de assistentiewoningen (Sportlaan en Visserij).
De werking als sociale assistentiewoningen start op 1 januari 2024.
Het woonzorgdecreet van 15 februari 2019.
Besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de procedures voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers; bijlage 10: Groepen van assistentiewoningen.
De Vlaamse wooncode, titel 7.
Het decreet lokaal bestuur.
De woningen werden in 1993-1994 gebouwd en in 1994 in gebruik genomen binnen de toenmalige erkenningsnormen voor serviceflats-woningcomplexen met dienstverlening. Conform het woonzorgdecreet van 2009, gewijzigd in 2019 werden de woningcomplexen in 2018 omgevormd naar groepen van assistentiewoningen.
Door de omvorming tot sociale assistentiewoningen verandert het huuraspect voor de bewoners. De zorg blijft lopen via het OCMW. De bewoners van sociale assistentiewoningen huren een assistentiewoning van de woonmaatschappij.
Akkoord te gaan met de principiële beslissing tot omvorming van de groepen van assistentiewoningen in Wuustwezel (Sportlaan) en Loenhout (Visserij) tot sociale assistentiewoningen.
Akkoord te gaan met de hierbijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen de Woonmaatschappij De Voorkempen en het OCMW inzake de sociale assistentiewoningen.
De vraag tot omvorming in te dienen bij het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.