Gelet op het verslag van de vorige vergadering.
Goedkeuring wordt verleend aan bovengenoemd verslag.
Uitgaven en ontvangsten worden in de boekhouding opgenomen van zodra deze verbintenissen bekend zijn. Op die manier kan opgevolgd worden hoe de geraamde kosten en opbrengsten ook effectief worden uitgegeven of ontvangen.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat minstens één keer per jaar een opvolgingsrapportering aan de raad wordt voorgelegd betreffende het eerste semester van het jaar. In bijlage van dit besluit is er een opvolging van alle vastgestelde kredieten, opgesplitst per actie (geconsolideerd), per beleidsveld (per entiteit OCMW/gemeente en geconsolideerd) en per soort algemene rekening (per entiteit OCMW/gemeente en geconsolideerd).
De definitieve opvolging van een boekjaar wordt uiteindelijk gereflecteerd in de jaarrekening.
Het decreet lokaal bestuur, met inzonderheid art. 263, waarin wordt bepaald dat minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd aan de raad.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 6 en de kredieten voor 2023 werden vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2022.
Op de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 juni 2023 werd de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 8 goedgekeurd.
Er wordt jaarlijks één opvolging van de vastgestelde kredieten aan de raad voorgelegd, nl. de opvolging van het eerste semester van het jaar voor het einde van het derde kwartaal.
De raad neemt kennis van de opvolgingsrapportering betreffende de stand van zaken van de vastgestelde kredieten op 30 juni 2023, zoals in bijlage van dit besluit bijgevoegd.
Het bestuur wil de groepen van assistentiewoningen omvormen tot sociale assistentiewoningen vanaf 1 januari 2024. Dit om de assistentiewoningen voor de ouderen betaalbaar te houden in de toekomst. De sociale assistentiewoningen worden beheerd door de woonmaatschappij De Voorkempen. Zij verhuren de woningen volgens het sociaal huurstelsel.
Gezien gemeente en OCMW het huidige aanbod van assistentiewoningen in de gemeente willen behouden en dit kadert in hun opdracht, wordt er geen beëindigingsvergoeding voorzien.
Decreet lokaal bestuur.
Decreet ouderenzorg.
De huidige erfpachtovereenkomst tussen gemeente en OCMW werd opgemaakt op 8 november 1993 om woningcomplexen met dienstverlening te bouwen. Deze werden later omgevormd tot assistentiewoningen vanaf 1 januari 2018.
Om de woningen om te vormen tot sociale assistentiewoningen vanaf 2024, wordt deze erfpacht stopgezet. De gemeente geeft de woningen in erfpacht aan de woonmaatschappij De Voorkempen.
Er werd geen beëindigingsvergoeding voorzien in de oorspronkelijke akte.
Goedkeuring te verlenen aan de hierbijgevoegde akte inzake de beëindiging van de akte tot vestiging van een erfpachtrecht van 8 november 1993 met betrekking tot woningcomplexen met dienstverlening in de Sportlaan en de Visserij; de beëindiging neemt een aanvang vanaf 1 januari 2024.
Er wordt geen beëindigingsvergoeding vastgesteld.
Het bestuur geeft machtiging aan D. Wouters, voorzitter, om de authentieke akte op te maken.
Het bestuur geeft machtiging aan M. Aernouts, eerste schepen, en L. Loos, algemeen directeur, om de akte te ondertekenen.
Door de assistentiewoningen om te vormen naar sociale assistentiewoningen wordt het beheer van de woningen overgedragen aan de woonmaatschappij. Voor sociale assistentiewoningen gelden wat betreft de huur de regels van het sociaal huurstelsel. Momenteel zijn er buiten de decretale voorwaarden geen specifieke voorwaarden bij een opname in de groepen van assistentiewoningen van het OCMW. Er is wel een afwijkende regeling voor de gemeenschappelijke ruimte.
Er zijn geen inhoudelijke verschillen inzake erkenning, werking en kwaliteitsnormen tussen groepen van assistentiewoningen en sociale assistentiewoningen. Wel vervalt de opnameovereenkomst en zullen de bewoners een huurovereenkomst afsluiten voor de assistentiewoning. Met het OCMW sluiten de bewoners een zorg- en dienstverleningsovereenkomst af. We verwachten eenzelfde instroom zoals in het verleden. In de samenwerkingsovereenkomst zijn er overgangsregels bepaald, bijvoorbeeld wanneer een bewoner niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting.
Er dient geïnvesteerd in een grondige renovatie of een nieuwbouw omdat de woningen 30 jaar oud zijn en omwille van de gewijzigde regelgeving maar ook omwille van de verstrengde normen inzake isolatie. Tegen 2034 dienen de infrastructurele normen voor assistentiewoningen, bepaald in de woonzorgdecreet, in orde te zijn. Bij de bouw van de huidige woningen (in 1993) kon het OCMW beroep doen op subsidies. Dat is nu niet meer het geval. Er is enkel een mogelijkheid om een verlaagd BTW-tarief te bekomen. Indien het OCMW met eigen middelen dient te investeren, zal de ligdagprijs substantieel stijgen. Gezien we een ligdagprijs willen handhaven die betaalbaar is voor de groep van kwetsbare ouderen, is dit geen optie. De enige manier om een betaalbare prijs te behouden voor onze doelgroep is de overgang naar sociale assistentiewoningen.
Er is al een toelichting gegeven aan de huidige bewoners, na de toelichting die werd gegeven aan de OCMW-raadsleden op 27 maart 2023. Na deze beslissing voorzien we de nog informatie voor de mensen die momenteel op de wachtlijst staan voor de assistentiewoningen (Sportlaan en Visserij).
De werking als sociale assistentiewoningen start op 1 januari 2024.
Het woonzorgdecreet van 15 februari 2019.
Besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de procedures voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers; bijlage 10: Groepen van assistentiewoningen.
De Vlaamse wooncode, titel 7.
Het decreet lokaal bestuur.
De woningen werden in 1993-1994 gebouwd en in 1994 in gebruik genomen binnen de toenmalige erkenningsnormen voor serviceflats-woningcomplexen met dienstverlening. Conform het woonzorgdecreet van 2009, gewijzigd in 2019 werden de woningcomplexen in 2018 omgevormd naar groepen van assistentiewoningen.
Door de omvorming tot sociale assistentiewoningen verandert het huuraspect voor de bewoners. De zorg blijft lopen via het OCMW. De bewoners van sociale assistentiewoningen huren een assistentiewoning van de woonmaatschappij.
Akkoord te gaan met de principiële beslissing tot omvorming van de groepen van assistentiewoningen in Wuustwezel (Sportlaan) en Loenhout (Visserij) tot sociale assistentiewoningen.
Akkoord te gaan met de hierbijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen de Woonmaatschappij De Voorkempen en het OCMW inzake de sociale assistentiewoningen.
De vraag tot omvorming in te dienen bij het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.
Door de aankoop van deze woning kan het OCMW gezinnen in een kwetsbare woonsituatie helpen aan een tijdelijke woonoplossing. Een nieuwe woning voldoet aan de huidige normen wat betreft isolatie en verwarming. Ze ligt heel centraal in Wuustwezel, kort bij de winkels en het openbaar vervoer.
Decreet lokaal bestuur.
Het OCMW krijgt regelmatig vragen om gezinnen in een kwetsbare woonsituatie te helpen. Het gaat vaak om uithuiszettingen, onaangepaste woonsituatie of dakloosheid. Het OCMW beschikt over enkele doorgangs- of crisiswoningen.
Momenteel beschikt het OCMW over 3 doorgangswoningen:
- een eigen woning voor een gezin;
- een huurappartement met 3 slaapkamers voor een gezin;
- een eigen woning welke kan worden opgedeeld voor enkele personen op te vangen of een gezin.
Om het aanbod van noodwoningen uit te breiden werd in de meerjarenplan (budget 2023) een budget voorzien in een aankoop van een bijkomende gezinswoning.
We vonden een aanbod van 3 nieuwbouwwoningen gelegen aan de Dorpsstraat (43-45-47). De woningen zullen klaar zijn tegen april 2024, maar worden al te koop aangeboden. Ze voldoen aan de huidige normen voor een woning. We hebben een optie op de woning Dorpsstraat 43.
Uit het schattingsverslag d.d. 25 augustus 2023 van beëdigd landmeter-schatter Erik Ceulemans, Guido Gezellelaan 112, Mortsel, in opdracht van IGEAN, blijkt dat de venale waarde van deze woning als volgt wordt bepaald:
- Kostprijs constructie (excl btw) : 268.300 euro
- Grondwaarde (excl. registratiebelasting) : 150.000 euro
De prijs ligt lager dan de geschatte waarde in het schattingsverslag.
Het vast bureau heeft in zitting van 4 september 2023 goedkeuring gehecht aan een optie tot aankoop van de woning aan de Dorpsstraat 43 en dit aan een maximum prijs van 415.000 euro (exclusief BTW en registratiebelasting).
Goedkeuring wordt verleend aan de aankoop van de woning gelegen aan de Dorpsstraat 43 en ten kadaster gekend onder 1ste afd. sectie D, perceelsidentificatienummer 0755GP0000, groot 257 m², aan de prijs van 372.316 euro, exclusief BTW en registratiebelasting en samengesteld als volgt:
- Prijs voor de grond: 149.850 euro
- Prijs voor de gebouwen: 222.466 euro.
De overdracht geschiedt voor openbaar nut.
De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Dhr. D. Wouters, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, en Dhr. L. Loos, algemeen directeur, worden gemachtigd om deze akte te ondertekenen.
De betaling zal gebeuren van de budgetten voorzien onder actie 208 van het meerjarenplan 2020-2025.
Bij budgetwijziging worden de nodige kredieten voorzien.
Wonen Vlaanderen voorziet de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor noodwoningen. De subsidies bedragen 50 % met een maximum van 159.500 euro per woning. De subsidies zijn ook voorzien in het budget.
De aankoop gebeurde ook in functie van het aanbod van een noodwoning en kadert dus volledig in de doelstelling van de subsidies.
Om in orde te zijn voor de subsidieaanvraag wordt een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd.
De projectoproep noodwoningen 2023 van Wonen Vlaanderen.
Organieke OCMW-wet, welke de opdrachten van het OCMW omschrijft.
Decreet lokaal bestuur.
Het OCMW beschikt over 3 woningen of appartementen voor noodopvang van mensen met woonproblemen. Het betreft een appartement voor gezinnen, een woning voor gezinnen en een woning waar meerdere mogelijkheden zijn voor opvang (een groot gezin of 2 kleinere gezinnen/alleenstaanden.
Vooral wat betreft gezinnen is er veel vraag en zijn er weinig mogelijkheden. Op de huurmarkt zijn er geen woningen beschikbaar die het OCMW kan huren. Daarom werd beslist om een woning aan te kopen en hiervoor de nodige kredieten te voorzien in 2023. Budgettair werd ook voorzien in de mogelijkheid van subsidies.
Akkoord te gaan met het indienen van een subsidieaanvraag bij de projectoproep noodwoningen 2023 voor de aankoop van de woning Dorpsstraat 43.